Windows 8 kupuje jen zlomek lidí. Marně hledají Start

ČTK ČTK
21. 4. 2013 11:22
Windows 8 si kupuje jen 6 procent uživetalů, hlásí prodejce Gigacomputer
Na přístroji od Applu lze ozkoušet nový OS Windows 8.
Na přístroji od Applu lze ozkoušet nový OS Windows 8. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nové Windows 8 si půl roku po jejich nástupu při nákupu operačního systému pořizuje jen šest procent uživatelů, 94 procent volí starší verzi Windows 7. Vyplývá to ze statistiky prodejů společnosti Gigacomputer, která má 16 poboček po celé ČR.

Příchod Windows 7 přijali uživatelé s nadšením a po prodejně méně úspěšných Windows Vista začali po dlouhých letech opouštět Windows XP. Nejnovější operační systém Microsoftu však podle zástupců Gigacomputeru na tento úspěch nenavázal a po necelých šesti měsících se potvrzuje trend, o kterém se spekulovalo již dlouho.

Chybí Start a vadí Metro

"V případě nových počítačů a notebooků zákazníci také častěji sáhnou po variantě s Windows 7, kterou vyprodáváme ze skladových zásob. Ve Windows 8 postrádají zejména nabídku Start a stále si nezvykli na nové uživatelské prostředí Metro," uvedl Jiří Špunar z Gigacomputeru.

Dosavadní vývoj potvrzují i aktuální statistiky publikované pravidelně na serveru Netmarketshare.com. Nové "osmičky" si prozatím ukrojily pouze tři procenta z pomyslného koláče trhu operačních systémů. Žebříčku aktuálně vládnou Windows 7 se 45 procenty. Dosluhující Windows XP stále využívá 39 procent uživatelů.

Nový systém však prohrává i v případě tabletů, kvůli kterým nové uživatelské prostředí Metro vzniklo. V tomto případě dávají přednost prostředí Android nebo iOS.

 

Právě se děje

Další zprávy