Windows 8 - jeden systém vládne všem?

Roman Nepšinský
2. 7. 2011 14:00
Windows 8 mají být univerzální systém pro všechno - počítač, mobil i tablet. Alespoň tak to slibuje Microsoft
Vezmete systém z mobilu a z počítače a dáte to dohromady. A máte Windows 8!
Vezmete systém z mobilu a z počítače a dáte to dohromady. A máte Windows 8! | Foto: ČTK

Microsoft začátkem června představil nová Windows s pracovním názvem 8. Ta mají být opět naprosto revoluční (neslyšeli jsme to už u Windows Vista?), Microsoft si od nich slibuje mimo jiné sjednocení ekosystému svých stávajících řešení od PC až po mobilní zařízení jako jsou telefony a chystané tablety.

K čemu univerzální systém?

Právě u mobilních zařízení ujel Microsoftu vlak asi nejvíce, když svůj zastaralý systém Windows Mobile, koncipovaný hlavně pro firemní zákazníky, nedokázal aktualizovat na požadavky moderní doby. Pro běžné uživatele se mezitím „chytrý" mobil stal samozřejmým doplňkem a tak zákonitě zamířili ke konkurenci, která jim nabídla více možností s jednodušším ovládáním.

Podobně měl Microsoft problém už dříve adekvátně reagovat na úspěchy mobilního přehrávače iPod od Applu (Microsoft Zune zdaleka nenaplnil očekávání). Tato zaváhání nyní napravuje se svým loni představeným mobilním systémem Windows Phone 7, a chce zase zpět ukrojit z podílu dominantních Apple iOS a Google Android. I přes ohlášenou spolupráci s Nokií se mu ale na tomto poli daří zatím jen velmi málo, náskok konkurence je obrovský (např. nových zařízení s Androidem je aktivováno přes 500 tisíc každý den).


Univerzální systém Windows 8 fungující napříč zařízeními by tak dával smysl, jak získat nad konkurencí převahu (např. možnost  spouštět stejné aplikace kdekoliv, zatímco u Apple se používá jiný systém pro stolní počítače (Mac OS X) a jiný pro mobilní zařízení (iOS), podobně u Google je to chystaný Chrome OS vs. Android).

Slibované vlastnosti

Windows 8 v první řadě přinášejí podporu dalších typů procesorů včetně architektury ARM, která je používaná právě v mobilních zařízeních jako jsou „chytré" telefony a tablety. To by mělo umožnit bezproblémovou implementaci tohoto operačního systému všem významným OEM výrobcům.

Foto: Microsoft

Zájem veřejnosti vzbudily i další, viditelnější vlastnosti nového systému. V první řadě je to odvážná obrazovka Start, která nahrazuje tlačítko Start a panel úloh z dosavadních verzí Windows. Obrazovka formou „živých dlaždic" (live tiles, známých z mobilní platformy Windows Phone 7), nabízí centralizovaný přístup k informacím i funkcím v počítači. Každá z dlaždic může sloužit jako zástupce na nějakou aplikaci, nebo její data (např. přijaté e-maily, uložená videa), nebo zobrazovat v reálném čase informace k dané aplikaci (např. počet nepřečtených e-mailů, aktualizace kontaktů na Facebooku apod.)

Proti současným verzím Windows, kdy plocha slouží buď jen jako plátno pro hezkou tapetu, nebo odkladiště hromady ikonek zástupců pro spuštění aplikací, je to určitě krok vpřed. Zda si ale běžný uživatel bude chtít „hrát" s konfigurací takové obrazovky je už druhá věc. V každém případě má být pouze jakousi nadstavbou, pod kterou i nadále poběží klasický systém Windows, takže kompatibilita aplikací by měla být zaručena (do jaké míry se teprve uvidí, Windows Vista a Windows 7 přestaly řadu aplikací a ovladačů podporovat, oficiálním a ne vždy ideálním řešením je virtualizace přes XP Mode ve vyšších verzích Windows).

Windows na dotek

Další podstatnou vlastností má být větší podpora dotykových zařízení, která je samozřejmou nutností, pokud mají být stejná Windows 8 použita i na mobilních zařízeních jako jsou telefony a tablety. Podporu dotykového ovládání pomocí více prstů (tzv. multi-touch) sice mají i Windows 7, ale zásadním nedostatkem je nepřizpůsobené uživatelské rozhraní (GUI), které dost dobře nelze prsty ovládat. Podobně gesta známá z konkurenční platformy Apple (Mac OS X a iOS) jsou na stávajících Windows omezená nebo závisí na software třetích stran (např. tablety Wacom). Zde by tedy Windows 8 měla dohnat konkurenci, otázkou zůstává, jak se podaří tuto podporu vyřešit u stávajících aplikací a zajistit tak jejich ovladatelnost i na mobilních zařízeních.

Mobilní platformy přinesly možnost jednoduchého pořizování aplikací a obsahu pomocí online portálů (App Store pro Apple iOS, Android Market pro Google Android, a posléze i Windows Marketplace pro Windows Phone). Tento trend se nyní promítá i do světa stolních počítačů, např. Intel spustil svůj obchod se software pro netbooky, Apple spustil  Mac App Store, který umožňuje instalace aplikací uživatelům Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) a nejnovějších 10.7 (Lion). Microsoft proto ve Windows 8 také slibuje integraci svého Marketplace.

Cloud nesmí chybět

Aktuálním trendem jsou „cloudové" služby, tj. služby poskytované online na serverech v internetu. Typickým příkladem jsou aplikace Googlu jako třeba Google Docs (kancelářský balík, Microsoft nabízí podobně své Office ve webové verzi Live v úložišti SkyDrive), nebo uložení multimediálních dat (např. Google Music, Apple iCloud) či libovolných souborů (DropBox). Výhodou je, že data jsou přístupná odkudkoliv i z více zařízení současně (počítač, notebook, tablet, telefon), samozřejmostí by mělo být také jejich zálohování, které domácí uživatelé jinak dost často neřeší a v případě poruchy hardware nebo jen reinstalace systému mají velký problém. Windows 8 mají každopádně přinést podporu cloudových služeb už v základu, o rozsahu vlastností nebo technických podmínkách se zatím pouze spekuluje.

Naznačených nových vlastností Windows 8 je ještě více, některé nejsou až tak podstatné (např. zab udovaný prohlížeč PDF souborů, vylepšený kompaktní webový prohlížeč Internet Explorer 10), nebo dohánějí konkurenci (např. funkce History Vault, která má podobně jako Time Machine od Applu umožnit automaticky zálohovat soubory a vracet se k jejich předchozí verzi), využitelnost jiných je sporná (rozpoznávání obličejů pro identifikaci uživatele).

Sliby vs. skutečnost

Microsoft je znám svými velkolepými prohlášeními i přísliby funkcí, které se pak v praxi nemusí naplnit. Známým případem jsou třeba slibované funkčnosti ve Windows Vista v čele se souborovým systémem WinFS… místo toho máme i ve Windows 7 stále prosté NTFS. Podobně někdy pokulhává i marketing. Systém Windows 7 je pouze mírně vylepšená (a na jiných místech dokonce omezená) varianta Windows Vista, a přesto se mezi laickou veřejností ujalo přesvědčení, jak jsou Visty nekvalitní a Sedmičky řádově lepší systém (tam je už samozřejmě potřeba marketing MS zase pochválit, když si do Vist uměli i sami kopnout a přiznat, že byly propadákem, ze kterého se poučili).

Markantní je to hlavně při orientaci na domácnosti a nepodnikové uživatele. Řešení v business sféře má MS v podstatě jisté i díky jisté setrvačnosti a konzervativnosti této klientely, u domácích uživatelů je ale situace jiná, jak dokázal Apple se svým nečekaným úspěchem iPodů a posléze iPhonů a iPadů. Tyto spotřební výrobky od Applu dokázaly přitáhnout nové uživatele i pro desktopové počítače Apple se systémem Mac OS X. Ten přitom ve své poslední verzi 10.7 (Lion) přináší řadu vlastností, které ve světě Windows ještě nejsou obvyklé a mají je dohnat až právě Windows 8. Mac OS X tak minimálně v USA  docela znatelně posiluje.

Foto: Microsoft

Jistý skepticismus vůči plánům Microsoftu je tak určitě na místě, ostatně naznačuje to i trh a volání akcionářů po tom, aby šéf firmy - Steve Ballmer vyklidil pozice někomu schopnějšímu. Myšlenka vytvoření jednoho univerzálního všude použitelného systému jako Windows 8 je určitě revoluční, ale logicky přináší i řadu technologických a obchodních úskalí (dohody s výrobci, marketingová komunikace vůči zákazníkům atd.), na výsledek si tedy budeme muset počkat.

Zlý Microsoft

I přes stále dominantní podíl na trhu desktopových operačních systémů už Microsoft není vnímán jako úplný monopol a „ta jediná zlá" společnost. Ostatně zdatně mu sekundují také Google a Apple, které rovněž svými rozsáhlými ekosystémy zařízení a služeb začínají pomalu naplňovat orwellovské vize velkého bratra, který o vás vše ví a vnutí vám to „nejlepší pro vás".

Microsoft tak bývá na některých frontách komunitou i oceňován, zářným příkladem budiž herní divize kolem konzole Xbox, včetně nejnovějšího hitu pohybového ovládání Kinect (snímání pohybů těla pomocí kamery). Microsoft zde otevřeně vyhlásil, že vítá snahy vývojářů o využití tohoto pokročilého hardware zcela libovolným způsobem (tzv. jailbreak), proti kterému ostatní výrobci většinou nesmlouvavě bojují. Dlouhodobě asi nejvíce proti myšlence jailbreaku bojuje Apple, z poslední doby pak bylo hodně slyšet Sony, které dokonce vyvolalo soudní proces proti člověku, který prolomil zabezpečení herní konzole PlayStation 3.

Jeden všeobjímající systém Windows 8 nás tak možná bude chtít zase vrátit pod jeden monopol. Otázkou je, splní-li Microsoft své sliby a dá nám k tomu objektivní důvody.

 

Právě se děje

Další zprávy