Wikileaks se vrací, publikují tajné dokumenty Stratforu

Jan Kovalík
27. 2. 2012 11:10
Julian Assange začal se zveřejňováním pěti milionů emailů firmy Stratfor, získaných v prosinci Anonymous

Wikileaks se opět hlásí o slovo a počínaje pondělím začínají ve spolupráci s pětadvaceti médii z celého světa zveřejňovat tajné dokumenty a komunikaci amerického bezpečnostně-analytického thinktanku Stratfor.

Stratfor v prosinci minulého roku podlehl hackerskému útoku kolektivu Anonymous, který už tehdy publikoval osobní informace a čísla kreditních karet zástupců Stratforu a oznámil, že ze serverů firmy získal pět milionů emailů.

Bez prestižních médií

V prvním kole teď lidé z Wikileaks vypustili 167 emailů, které podle jejich informací mělo předem k dispozici patadvacet mediálních redakcí po celém světě. Mediální partnery Wikileaks tentokrát netvoří prestižní média, jako tomu bylo v případě publikování diplomatických depeší v minulosti.

Partnery operace s názvem Global Intelligence Files jsou například Rolling Stone, Russia Reporter, ARD nebo The Hindu.

Publikované informace pochází z doby od července 2004 do prosince 2011, kdy došlo k hackerskému útoku. Podle Wikileaks dokumenty rozkrývají způsob práce, strategii a cíle zájmu analytické skupiny Stratfor, mezi jejíž klienty patří například americké zbrojovky Lockheed Martin, Northrop Grumman, ale i americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti, US Marines nebo americká vojenská tajná služba.

Seznamy spolupracovníků

Některé materiály se údajně týkají snahy Američanů zničit Juliana Assange a důkazy o snaze samotného Stratforu rozvrátit a zdiskreditovat Wikileaks.

Součástí Global Intelligence Files mají být i seznamy placených insiderů, agentů nebo novinářů, které Stratfor využíval pro záskávání informací. Wikileaks budou v publikování celého balíku pokračovat v následujících týdnech.

Šéf a zakladatel Stratfor George Friedman tvrdí, že v uniklých materiálech nic zásadního není:

"Bůhví, co mohly stovky zaměstnanců ve svých donekonečna sepisovaných e-mailech říct nepříjemného, hloupého nebo takového, co se dá dezinterpretovat... Ti, kdo budou v našich e-mailech hledat důkazy konspirace, budou zklamáni," řekl už před několika týdny.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy