Web se změní: EU chce pro uživatele právo být vymazán

Reuters ČTK David Slížek, Reuters, ČTK
25. 1. 2012 15:30
Nová pravidla mohou změnit podobu internetu v Evropě k nepoznání
Foto: Reuters

Bude internet v Evropě jiný než například v USA? Dostane se zdejším uživatelům větší ochrany za cenu, že některé služby nebudou fungovat tak, jak jsou dnes zvyklí?

Podobné otázky vyvolává snaha Evropské unie stanovit nová pravidla pro ochranu uživatelských dat na internetu. Legislativa může změnit současnou podobu internetu v Evropě k nepoznání.

Právo být zapomenut

Nová pravidla, která by měla platit ve všech 27 zemích EU, navrhla eurokomisařka Viviane Redingová. Mají nahradit nevyhovující předpisy, které vznikly před 17 lety a dnes jsou zastaralé.

Zákony dávají uživatelům více práv. Jedním z nejzmiňovanějších je třeba tzv. "právo být zapomenut". Internetové firmy by na jeho základě musely vymazat osobní data či fotografie těch uživatelů, kteří to budou požadovat.

Za porušení pravidel by firmám podle představ komise hrozily sankce do výše milionu eur nebo až dvou procent jejich ročního obratu.

"Ochrana osobních dat je základním právem všech Evropanů, avšak občané často necítí, že mají plnou kontrolu nad svými osobními daty," řekla eurokomisařka Viviane Redingová, která návrh předložila.

Facebook varuje

Nová pravidla se internetovým firmám moc nelíbí. Není divu - možnost "být zapomenut" se přímo střetává s obchodními zájmy společností jako je Facebook či Google, které mají na sběru a reklamním zpeněžení osobních dat postavené své obchodní modely.

Upozorňují ale také na technické souvislosti. Jakmile se například fotografie jednou objeví na internetu, je velmi těžké vypátrat a smazat všechny její kopie z různých serverů či jejich vyrovnávacích pamětí (cache).

Facebook zase varuje, že příliš přísná pravidla by mohla vést k omezení aktivit firmy v Evropě. Podle výkonné ředitelky firmy Sheryl Sandbergové v USA využívá tuto sociální síť k podpoře prodeje na 9 milionů firem. "Mluvíme tu o vážných záležitostech. Mluvíme o růstu a o pracovních místech," varovala.

Ohlášení krádeže

Legislativa se bude v průběhu schvalování určitě měnit. Už teď z návrhu vypadla například zodpovědnost firem za úplné odstranění všech digitálních stop uživatele z internetu. Nebudou k tomu nuceny, pokud se ukáže, že data bez jejich vědomí zkopíroval někdo další.

Povinnost vymazat na požádání data se také nebude týkat blogerů, pokud svou stránku provozují sami.

K dalším navrhovaným pravidlům patří také povinnost firem informovat uživatele o případném narušení bezpečnosti jejich dat do 24 hodin. Kritici upozorňují, že to může vést ke zbytečným falešným poplachům, které naruší důvěru uživatelů.

"Nešokuje vás, že to firmy už dávno samy nedělají? Data se ztratí nebo je někdo ukradne a ti, kteří byli okradeni, se o tom často ani nedozví," reaguje Redingová. "Není vlastně příšerné, že to musíme upravovat zákonem?"

Promeškaná šance?

Eurokomisařka Viviane Redingová argumentuje také tím, že nová celounijní pravidla povedou ke snížení administrativní zátěže internetových firem, které by měly ročně uspořit 2,3 miliardy eur. Zároveň ale mají mít větší odpovědnost.

Podle kritiků naopak nová pravidla podnikatele naopak zbytečně zatíží.

Agentura Reuters cituje Mark Watts z právnické firmy Bristows: "Zdá se, že se soustředí na potírání zla pocházejícícho od velkých amerických společností, ale vůbec nemyslí na menší evropské firmy," říká. "Je to promeškaná šance, jak navrhnout legislativu, která odpovídá realitě dnešní informační společnosti."

Než nová pravidla případně začnou platit, čeká je dlouhá cesta. Nejdřív je musí schválit Evropský parlament a Rada EU, ve které sedí zástupci všech zemí "sedmadvacítky". A po schválení by podle plánů komise měla běžet ještě dvouletá lhůta, než budou nová pravidla povinná.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy