Vydavatelé hrozí Googlu žalobou, má hledat jen u nich

Jan Kovalík
17. 2. 2012 10:45
Zástupci velkých vydavatelů pokračují v ofenzivě proti pirátskému obsahu. Tentokrát hrozí, že si posvítí na vyhledavače.

Ofenziva majitelů autorských práv pokračuje. Zástupci hudebních vydavatelů tentokrát hrozí, že se pustí do křížku s Googlem.

Organizace IFPI a RIAA oznámily, že připravují žalobu na společnost Google, která podle nich napomáhá ničit trh s digitální hudbou.

Tajné stanovisko

Žádají, aby Google upozadil ve vyhledávání odkazy vedoucí na servery, které tyto organizace označí jako pirátské.

IFPI podle informací serveru TorrentFreak tvrdí, že má "tajné právní stanovisko", na základě kterého má údajně šanci donutit vyhledávacího giganta soudním sporem k větší poslušnosti.

Podobnou taktiku nedávno použila i česká pobočka IFPI, která pohrozila tuzemskému sdílecímu serveru Uloz.to žalobou na základě nových právních argumentů. Ačkoli nakonec žádnou žalobu nepodala a žádné nové argumenty neuvedla, začal s ní server nakonec vyjednávat o legalizaci svého obsahu.

Google vyjednává

Zmíněné asociace Google už dříve obvinily z toho, že vydělává na internetovém pirátství a nenapomáhá snížit dosažitelnost pirátských nahrávek na síti.

Německý deník HandelsZeitung v této souvislosti získal dokument, který má potvrzovat probíhající vyjednávání mezi IFPI, RIAA a Googlem.

Google už podle něj nahrávacím studiím poskytl on-line nástroj, kterým mohou samostatně označovat odkazy, které podle jejich názoru porušují autorský zákon.

Mazání nestačí

TorrentFreak uvádí, že od srpna do prosince loňského roku vydavatelé nahlásili přes 460 000 odkazů.

Zástupcům nahrávacích studií ale tato spolupráce nestačí a žádají, aby Google nejen mazal odkazy na jimi označené weby, ale také prioritně nabízel uživatelům odkazy na jejich oficiální stránky.

Google ale namítá, že jeho vyhledávací algoritmus je založen na poskytování co nejrelevantnějších výsledků pro uživatele.

Podle "přísně tajného právního stanoviska", které zmíněné asociace údajně získaly minulý rok, se pokusí u soudu dokázat, že tím Google zneužívá své dominantní postavení na trhu.

Tím, že upřednostňuje odkazy na pirátské stránky před oficiálními weby vydavatelů, je podle nich zodpovědný za pokřivení trhu s legální hudbou.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy