Vrátí se dotykové pero k tabletům? Samsung to zvažuje

Adam Fiala
6. 2. 2012 4:29
Historický doplněk prvních tabletů chystá comeback díky značce Samsung
Smartphone s větším displejem a dotykovým perem S Pen.
Smartphone s větším displejem a dotykovým perem S Pen. | Foto: Aktuálně.cz

Dnešní tablety i smartphony se obejdou bez toho, aby byly ovládány dotykovým perem. Stačí prsty na rukou a přístroj spustí oblíbenou aplikací nebo otevře okno s internetovým prohlížečem. K tabletům se dnes už dotyková pera nehodí, Samsung možná chystá změnu. Marketingový manažer Samsungu prozradil v interview pro LaptopMag, že uvažují stylus pen znovu zavést do hry.

Pro zachycení trojrozměrného pohybu

Využili by tak aktuální model přenosného přístroje Galaxy Note, který je označován za kombinaci smartphonu a tabletu (tj. chytrý telefon s velkým displejem). K ovládání lze použít „S Pen" a právě ten by se mohl objevit i jako doplněk nových modelů tabletů. Samsung se drží na trhu dobře se svými Galaxy Taby. Pero by se využilo především u velkých tabletů a zachycení složitých pohybů, možná i ve 3D.

První tablety užití dotykových per vyžadovaly

Když se objevily první přenosné přístroje s dotykovou obrazovkou, nezbytnou výbavou bylo i dotykové pero. Ať už je vyráběla firma IBM, Toshiba nebo Fujitsu, všechny využívaly starší technologii obrazovky. Ta vyžadovala silný a koncentrovaný stisk, na což prsty u rukou nestačily. Až během posledních pěti let získávala na síle a přesvědčivosti kapacitní technologie displeje. V roce 2010 pak přišel na trh iPad od Applu a udal směr.

 

Právě se děje

Další zprávy