Virus Flame několik let špehoval Írán a Izrael

ČTK ČTK
28. 5. 2012 18:30
Zákeřný program je navržený pro provádění kyberšpionáže
Foto: Reuters

Praha - Antivirová firma Kaspersky Lab objevila sofistikovaný špionážní program využívaný k útokům na cíle v Íránu, Izraeli, Súdánu nebo Sýrii.

Software nazvaný Flame byl patrně aktivní od března 2010, aniž by ho odhalily běžné antiviry, uvedla firma v tiskové zprávě.

Složitost a funkcionalita nově objeveného škodlivého programu nemá podle prvotních analýz obdobu v žádných dosud známých kybernetických zbraních.

Objevili ho experti Kaspersky Lab během analýzy prováděné na popud Mezinárodní komunikační unie (ITU), jejímž zřizovatelem je Organizace spojených národů.

Zákeřný program je navržený pro provádění kyberšpionáže. Dokáže odcizit cenné informace, včetně obsahu a informací o zacílených systémech, uložených souborů nebo audiokonverzací.

Vlastnosti Flame se liší od jiných známých počítačových zbraní jako Duqu nebo Stuxnet. Geografické zacílení, využívání specifických softwarových zranitelností a skutečnost, že napadá pouze vybrané počítače, ale napovídají, že patří do stejné kategorie nástrojů využívaných neznámými útočníky na Středním východě.

Flame se skládá z řady modulů a je tvořen několika megabyty prováděcího kódu. Je tak zhruba dvacetkrát větší než počítačový červ Stuxnet.

 

Právě se děje

Další zprávy