Virtuální měna Bitcoin - naděje i nebezpečí

LP Fish
17. 6. 2011 8:30
Čeká anonymní internetovou měnu zákaz, nebo naopak prudký rozvoj? Očekávání i obavy jsou velká
Foto: Bitcoin

Server Wikileaks oznámil nedávno na Twitteru, že přijímá dotace formou anonymní virtuální měny Bitcoin. Nové platidlo, které vymysleli a zatím nejvíce používají počítačoví hackeři, se pomalu rozmáhá po internetu. Otázkou je, jestli spojení s dnes již světově proslulým serverem nezapůsobí na ambiciozní projekt jako polibek smrti.

Bitcoin má již dnes, přestože se ještě zdaleka nedá mluvit o masovém využívání, řadu kritiků, kteří poukazují na to, že může mít zhoubný vliv na ekonomiku a znemožňuje jednotlivým státům kontrolovat finanční toky.

Projekt vznikl v roce 2009 a je dílem anonymního japonského programátora, používajícího pseudonym Satoši Nakamota. Jeho význam stoupl až v únoru tohoto roku, kdy poprvé dosáhl parity s dolarem. Znamená to, že jeden Bitcoin byl (na serveru MtGox.com) obchodován za jeden dolar.

V červnu však už tvořila hodnota jednoho Bitcoinu - v návaznosti na vzrůstající objem obchodů provedených přes Bitcoin síť - částku přes 9 dolarů. Celková hodnota Bitcoin měny pak stoupla za posledních šest měsíců z 1 miliónu na dnešních více než 32 milionů dolarů. Bitcoiny lze nakupovat či prodávat právě v internetových „směnárnách", jako je MtGox.

Co je Bitcoin?

Jde o virtuální internetovou měnu, která používá peer to peer technologii. Měna je tak nejen decentralizovaná, ale i zcela anonymní - platby totiž probíhají na samostatné síti, tvořené klienty Bitcoinu a spojují se jen s unikátní adresou. Nikoli tedy se jménem a dalšími identifikačními údaji, jako je tomu u bankovních převodů, ale třeba i při platbách největší internetovou měnou Paypal.

Právě jeho pozici ohrožuje Bitcoin z obchodní stránky nejvíc. A koneckonců i větší rozjezd Bitcoinu umožnil až skandál z roku 2010, kdy Paypal (podobně jako některé další bankovní instituce) zmrazil konta organizaci Wikileaks, v souvislosti s kampaní, kterou proti ní zahájila americká vláda.

Těžko kontrolovatelný trh

Získat bitové mince může člověk tak, že se připojí do sítě Bitcoin a nechá ve svém počítači běžet aplikaci, která slouží jako jeden z uzlů, za jejichž pomoci dochází k anonymizaci, a přes kterou pak probíhají transakce. Mimo to však v počítači dochází ke  složitým matematickým výpočtům a právě výpočetní výkon určuje hodnotu měny, podobně jako určuje u klasických měn hodnotu velikost rezerv národních bank (většinou jde o zlato, ale i o jiné komodity).

Čím víc lidí (a hlavně počítačů) je do sítě připojeno, tím rychleji jsou jednotlivé výpočty dokončeny a tím hodnotnější pak měna Bitcoin je. Tento princip je často kritizován, protože připomíná pyramidové hry a zvýhodňuje ty, kdo nakoupili či jinak získali Bitcoiny v počátcích před těmi, kdo se do systému zapojili později.

Nakupovat Bitcoiny lze na serverech, které tuto platbu umožňují, v současnosti hlavně e-knihy a videohry. Lze je však převádět i na klasickou měnu jako je dolar nebo euro. Hodnotu Bitcoinu pak zvyšuje samozřejmě i fakt, že ho používá čím dál tím víc uživatelů a vzrůstá tak jeho směnitelnost.

Měna jako politikum

Na začátku června se Bitcoinu dostalo pozornosti amerických politiků. Demokratičtí senátoři Charles Schumer a Joe Manchin napsali dopis generálnímu prokurátorovi USA Ericu Holderovi a šéfovi Úřadu pro potírání drog Michele Lenhartovi. V něm upozorňují, že se prostřednictvím anonymního Bitcoinu na internetovém trhu Silk Road (přístupného pouze přes anonymní síť TOR) obchoduje s drogami.

Foto: Bitcoin

Úřad pro potírání drog v této souvislosti vyjádřil velké znepokojení nad existenci anonymního platebního systému. Jeden z vývojářů Bitcoinu, Gavin Andresen, na to reagoval pro blog Andyho Greenberga na serveru Forbes.com slovy: „Nemůžeme kontrolovat, co se s Bitcoinem nakupuje. Je možné nakupovat skvělé věci, ale také ty co nejsou tak skvělé. To je podstata bestie."

Virtuální hotovost

Andersen navíc upozorňuje, že podobně anonymní platby mohou být realizovány již dávno, prostřednictvím různých dárkových kupónů (například na Amazon.com), u nichž také není částka spojená s konkrétním uživatelem. Nové internetové měny se také zastávají ti, kterým je proti srsti sbírání informací o uživatelích ostatními platebními systémy, které pak data používají k marketingovým účelům. Tito uživatelé argumentují také tím, že tzv. anonymní transakce je vlastně totéž, jako když někomu dáte bez dokladu peníze v hotovosti.

Server DeathAndTaxesmag.com si též zaspekuloval o možnosti, že Bitcoin bude používat CIA (či jiné tajné služby) pro financování svých zahraničních akcí bez toho, že o povolení (a finanční dotaci) bude muset žádat parlament své země.

Ačkoliv Wikileaks chtějí systém použít k celkem nevinnému cíli - vydražit místa na oběd se zakladatelem Wikileaks Julianem Assangem a liberálně levicovým filosofem slovinského původu Slavojem Zizekem - z logiky věci vyplývá, že pokud se systém masově rozšíří, může ho jako platební instrument používat také mafie a organizovaný zločin.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy