Video: Roj létajících robotů hraje Jamese Bonda

LP Fish
6. 3. 2012 9:45
Experimentální roboti z pensylvánské technické univerzity umí nejen létat, ale pomocí modifikovaných nástrojů a senzorů také zahrát melodii ze slavné série o super špiónovi Jamesi Bondovi.
Roboti hrají Jamese Bonda
Roboti hrají Jamese Bonda | Foto: University of Pensylvania

Studovat v laboratoři GRASP (General Robotics, Automation, Sensing and Perception) na univerzitě v Pensylvánii může být velká zábava.

Nadmíru atraktivním způsobem se tady totiž zkoumají a vyvíjí robotické systémy. Nejnovějším kouskem této laboratoře jsou "hudebně nadaní" létající roboti.

Jako hejno ptáků

Jejich tvůrci Daniel Mellinger a Alex Kušlejev je naprogramovali tak, aby za pomocí několika modifikovaných nástrojů a dalších doplňků, zahráli ústřední melodii ze série o neodolatelném a neporazitelném agentu Jejího Veličenstva Jamesi Bondovi.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Skupina robotů si cestu prostorem nachází díky infračerveným kamerám a světlům. Programátoři vložili do řídícího počítače seznam bodů, do kterých se každý robot musí v určitý okamžik dostat. Jak se na místo dostat co nejlefektivněji a jak se vyhnout srážce s ostatními členy skupiny, už je na robotech.

Výzkumníci se tak snaží napodobit chování ptáků či ryb putujících v hejnu. Roje miniaturních robotů by se daly v budoucnu využít například k průzkumu terénu - nebo dalším úkolům.

Video, které zachycuje létající roboty v akci, odprezentoval člen týmu Vijay Kumar na konferenci TED 2012 v kalifornském Long Beach.

Robotičtí hokejisti

Cíle výzkumu 70 studentů a doktorantů GRASP často spočívají především v propagaci robotiky a zlepšování mediálního obrazu tohoto odvětví.

Od roku 2007 tak provozují například First Lego League - program který se pro robotiku snaží nadchnout děti od 9 - 14 let.

Letos v lednu se 500 studentů mohlo zúčastnit první soutěže, kde si mohli s vlastnoručně sestrojenými roboty ověřit, jak daleko jsou ve svých vizích oni, či jejich kamarádi.

Další atrakcí university jsou například už od roku 2010 pravidelně pořádané turnaje robotů v hokeji.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy