Vědci našli způsob, jak vyrábět elektřinu z dechu

LP Fish
7. 10. 2011 9:30
Americký vědecký tým vyrobil metodou iontového leptání tak tenký mikropásek, že dokáže vyrábět elektrickou energii z mikrovibrací lidského dechu.
Členové výzkumného týmu Jian Shi a Xudong Wang
Členové výzkumného týmu Jian Shi a Xudong Wang | Foto: Universita ve Wisconu-Madisonu

Tříčlenný tým z university ve Wisconu-Madisonu představil způsob, jak vyrábět malé množství elektrické energie z lidského dechu. Klíčový je v něm mikropásek, který vytváří tzv. piezoelektrický efekt.

Díky speciálnímu materiálu - polyvinylidenfluoridu (PVDF) se v tomto mikropásku hromadí při mechanickém použití elektrický náboj. Informoval o tom server Engadget.

"Proudění vzduchu běžného lidského dýchání je o něco pomalejší než dva metry za vteřinu. Vypočítali jsme, že pokud bude materiál dostatečně tenký, mohly by mikrovibrace produkovat mikrowatty energie. Ta by byla využitelná například k napájení různých čidel a zařízení, implantovaných do obličeje," popsal práci týmu jeho člen Xudong Wang.

Podle serveru Physorg využil tým k výrobě tak tenkého materiálu metodu tzv. iontového leptání. Ta mu dovolila zachovat si piezoelektrické vlastnosti. PVDF je navíc biokompatibilní, a membránu z něj lze tudíž bez problému aplikovat například do lidského nosu.

O využití malé elektrárny obnovitelného zdroje lze uvažovat především v lékařství, v němž se pomocí mikroelektroniky a nanotechnologie vyvíjejí energeticky soběstačná biomedicínské mikrozařízení, která by mohla monitorovat hladinu cukru v krvi, případně dobíjet baterie kardiostimulátoru.

 

Právě se děje

Další zprávy