Ve Foxconnu se kvůli iPhonu 5 bouří delníci

tl
10. 10. 2012 10:20
Apple zpřísnil podmínky výroby iPhonu 5. Dělníci proti tomu stávkují
Foto: Aktuálně.cz

Mnoho majitelů iPhonu 5 si stěžuje, že jejich nový smartphone měl už při vybalení z krabice na zadním hliníkovém krytu škrábance. Společnost Apple proto nařídila čínskému Foxconnu, který pro ni telefony vyrábí, aby zvýšil kvalitu. Foxconn zároveň ale musel zachovat výrobní plán, kvůli čemuž si začali stěžovat jeho zaměstnanci, kteří výrobu nových iPhonů nyní nestíhají.

Foxconn na své dělníky údajně vyvíjí velký tlak a donutil je pracovat i během nedávného čínského státního svátku. Na to zaměstnanci firmy rychle reagovali a vyhlásili před několika dny stávku, které se podle organizace China Labour Watch zúčastnilo kolem čtyř tisíc dělníků.

Výroba iPhonu 5 ohrožena nebyla 

Firma ale všechny tyto informace popírá. Během státního svátku podle Foxconnu dělníci pracovali dobrovolně a za svou práci získali trojnásobnou mzdu, na kterou mají ze zákona nárok. Společnost Foxconn sice přiznává, že několik dělníků se v poslední době bouřilo, velkou stávku ale popírá. Firma také dodala, že výroba iPhonů nebyla ohrožena a jejich nedostatek tak nehrozí.

O současné situaci ve Foxconnu vznikají velice rozdílné zprávy a je tedy těžké určit, jak velké protesty v továrně výrobce zařízení od Applu probíhají. O Foxconnu se nicméně ví, že pracovní podmínky v jeho továrnách nejsou zrovna ideální a ke svým zaměstnancům se nechová vždy nejlépe.

 

Právě se děje

Další zprávy