Vaše auto, tablet i golfová rukavice budou chytřejší

Otakar Schön, ihned.cz
6. 1. 2014 13:10
V Las Vegas startuje přehlídka novinek ze světa spotřební elektroniky, veletrh CES
Golfová rukavice, která obsahuje snímač Zepp. Čidla v něm jsou schopna analyzovat 1000 datových bodů za vteřinu a pak vytvoří 3D snímek ukazující, jak dobře jste vedli úder. Využitelné i v jiných sportech
Golfová rukavice, která obsahuje snímač Zepp. Čidla v něm jsou schopna analyzovat 1000 datových bodů za vteřinu a pak vytvoří 3D snímek ukazující, jak dobře jste vedli úder. Využitelné i v jiných sportech | Foto: Reuters

Las Vegas / Praha (Od našeho spolupracovníka) - V Las Vegas oficiálně od úterý začíná největší veletrh spotřební elektroniky a IT na světě. International CES přinese, stejně jako před rokem, více než 20 tisíc nových produktů, od pouzder na iPhone přes nové počítače a televizory až po nové modely automobilů.

CES tradičně předjímá dění v oblasti spotřební elektroniky na rok dopředu, na veletrhu se vedle představení nových produktů uzavírají obchodní smlouvy, které rozhodují, jaké zboží se objeví v obchodech.

I letos bude pokračovat zejména tlak na snižování cen technologií, které se stávají stále běžnější - tablety, dotykové počítače, chytré hodinky i obrazovky s Ultra HD rozlišením - 4x vyšším, než jaké nabízejí současné televizory.

Alternativní počítače

Těsně před zahájením veletrhu se objevily spekulace, že výrobci počítačů představí nové stroje, které budou obsahovat Windows i mobilní operační systém Android. Tento přístup podle informací serveru The Verge vychází od Intelu, největšího výrobce procesorů pro osobní počítače, a je vhodný pro notebooky i tablety s procesory Intel.

Další vlnu alternativních počítačů představují Chromebooky, levné stroje s operačním systémem od Googlu, které uživatelům zjednodušeně nabízejí pouze webový prohlížeč doplněný několika offline aplikacemi. Chromebooky lákají zejména nízkou cenou v rozmezí 200 a 300 dolarů a rychlostí odezvy díky tomu, že nemají klasický pevný disk, ale jen malé flash úložiště podobně jako mobilní telefony.

Chytrá zařízení na ruku

Hodinky, které komunikují s mobilními telefony, už nabízí Sony, Samsung nebo Motorola, ale na CESu se představí další modely od velkých i menších firem. Chytré hodinky údajně představí LG, francouzský Archos, nový model ukáže také úspěšný nezávislý projekt Pebble, který staví na technologii elektronického inkoustu pro dosažení několikadenní výdrže na jedno nabití.

Vedle chytrých hodinek se na CESu rozroste také nabídka fitness náramků a dalších zařízení, která sledují pohybové aktivity uživatele a parametry, jako je tepová frekvence či kvalita spánku. Díky rostoucí konkurenci se očekává, že budou klesat i ceny, které se nyní pohybují kolem dvou tisíc korun a výše.

Inteligentní domácnost

Ovládání celého domu z telefonu nebo tabletu není úplná novinka, ale dosavadní systémy byly náročné na instalaci a drahé. Nová generace zařízení napojených na mobilní aplikace v první fázi není o mnoho levnější, ale zásuvku ovládanou telefonem nebo inteligentní troubu či pračku už bude možné běžně koupit.

V Las Vegas bude k vidění trouba ovládaná na dálku i systémy inteligentního, mobilem řízeného osvětlení od Philipsu nebo GE a také nové typy senzorů, které se ukážou ve startupové sekci Heureka Park, novinky se ale dají čekat i u velkých firem, například u Panasonicu.

Ještě lepší smartphony

CES pravidelně souží k odhalení nových telefonů a nové produkty v Las Vegas představují také výrobci mobilních procesorů, jako je Qualcomm, nVidia i Intel. Novinky také odhalí Huawei, který vyvíjí své vlastní procesory.

Od Huawei se očekává nástupce loňského supertelefonu Ascend G2 i designového modelu Ascend P6, který kvalitou zpracování konkuroval iPhonu 5. Další značky jako ZTE nebo Alcatel by měly představit nové modely telefonů s aktuální verzí Androidu 4.4, který je upravený tak, aby plynule fungoval i na nejlevnějších zařízeních.

Chytřejší automobily

Veletrhu International CES se účastní devět  z deseti největších automobilek světa a všechny v Las Vegas budou ukazovat technologické pokroky spojené s elektrickým pohonem (včetně solárního hybridu Ford C-Max Solar Energi) a internetem. Auta se připojují k netu nejen kvůli navigaci, ale také kvůli zábavě a větší úrovni bezpečí posádky (díky senzorům i aktuálním datům o provozu a stavu vozovky).

Qualcomm pak ukáže poprvé na veřejnosti také závodní vůz Formule 1 - elektricky poháněné formule.

Průběžné zpravodajství z veletrhu International CES přímo z místa konání můžete sledovat na sesterském serveru IHNED.cz

 

Právě se děje

Další zprávy