Válka konzolí - jaká je PS3 oproti konkurenci?

redakce
31. 3. 2007 0:00
Uplynulý týden jsme vám masírovali mozky PS3, vyplatí se ji však koupit nebo má cenu investovat do jiné z konkurenčních platforem?
Foto: Hratelně.cz

Sledujte náš PlayStation 3 speciál zde!

PlayStation 3 je tedy venku a naše dojmy jsme vám již poskytli v recenzi. Jak si však stojí proti konkurenci v podobě Xboxu 360 a Nintendo Wii? Inu v redakci jsme pro každou z nich vybrali jednoho z nás, který tu svoji bude bránit zuby nehty a klidně za ni položí život, pokud to bude nutné já za PS3, Michal Jonáš za X360 a Martin Havlíček za Nintendo Wii. Ring volný!

Design:
PS3
Tak od Playstation 3 jsem čekal něco více, ale za tu dobu, co je design konzole všem znám, jsem si také stačil zvyknout. Lesklý povrch, chromování, všechno mi přijde v pořádku, byť ve jde jen o zaoblenou PS2, ať si Teiyu Got, designér "péesek", říká co chce. Ve výsledku na mne však ze všech konzolí působí nejdospěleji, ať už ji budu srovnávat s plechovkou z Teletubbies Xboxem 360, nebo mechanikou z mého starého Pcčka v podobě Wii.

Xbox 360
Na rozdíl od make-upového zrcadla a lapačky prachu PS3 je design Xboxu 360 alespoň praktický a rozhodně na něm do pár měsíců nenajdete škrábance jako na soustavně leštěném PlayStationu. A komu se design Xka nelíbí, jistě si vybere z mnoha vyměnitelných čelních panelů. Přední USB konektory jsou také prakticky skryté za odklopnými dvířky, obří zapínací tlačítko dobře poslouží uživatelům s více než deseti dioptriemi a známé funkce usnadnění z Windows, Microsoft implementoval i do Xboxu. Konzole si rozhodně nespletete s naditým dopisem z finančáku, jako možná až moc nenápadné Wii. Zkrátka chlapáci volí Xko, blondýnky PS3 a dětičky Wii.

Wii
Nintendo Wii je kompaktní (velikost DVD obálky), praktické, lehké a dobře přenosné. Modře podsvícená mechanika (rozsvítí se když se stahuje update, nebo když přijde mail apod.), konektory dobře zakryté (GC ovladače, GC memory karty, SD karty) a samozřejmě nabízí i obligátní USB. To celé s mírným nádechem retra, lepší stylovku nenajdete, ať si tady kolegové říkají, co chtějí. PlayStation 3 proti tomu vypadá jak zahradní gril, o spidermanovském fontu a nepraktickém tvaru nemluvě.

Foto: Hratelně.cz

Konstrukce:
PS3
Interní hard disk o velikosti 60 GB nemá ani jedna z konkurenčních konzolí, nemluvě o pestré podpoře SD karet, Memory Sticků atd. a několika USB výstupů, kam můžete kromě přehršle periférií (headset, EyeToy, joypad, myš, klávesnici) připojit i přenosný disk. Wifi, bluetooth, všechno v základu, tady se prostě při výrobě přemýšlelo. Nemluvě o krásně tiše předoucí mechanice. Pravdou je, že slabinou je ovladač. Jak jsme již zmínili v recenzi, špatně se drží a klouže, čímž se dostává na stejnou úroveň jako Wiimote, který je bez pásku takřka smrtící zbraní a Xbox 360 tak stojí na stupínku vítězů sám. Také si myslím, že samotné Wiičko se trochu přeceňuje a PS3 později dokáže v kooperaci EyeToy a SIXAXIS stejnou službu.

Xbox 360
PS3 má sice 60GB, ale volných je jen 47GB, takže také žádná velká sláva. Navíc už se chystá Xbox se 120GB diskem, jenž se bude prodávat i samostatně, takže primát největšího hadru na podlahu konzole PS3 dlouho mít nebude. Dva typy Xboxu pak pokrývají větší škálu potenciálních uživatelů. Díky lacinější Core verzi, jenž prakticky za stejnou cenu jako stojí Wii nabízí hry o generaci výše a plně vybavené Premium verzi s headsetem, si vybere skoro každý. A taktéž díky modulární koncepci při koupi ušetříte a později si můžete libovolné příslušenství dokoupit.

Rozdílem třídy ale všechny poráží ovladač, který neklouže a padne do rukou jako ulitý. Hutné vibrace a vyměnitelné baterie u bezdrátového, stejně jako dětská pojistka na kabelu a kompatibilita s počítači u drátového ovladače, usazuje oba joypady na piedestal nejen ergonomie a ovládání her. Přiznávám ale, že poruchovost Xboxů je velký strašák chytrých hlav z Redmondu a červený prstenec způsobuje větší noční můry než Freddy Krueger s čerstvě naostřenými noži.

Wii
Zabudovaná paměť 512 MB (dá se rozšířit pomocí SD karet - dneska hodně levné a rychlé) a tichá mechanika, která vám rozhodně nerozvibruje půlku obýváku jako u Xboxu 360, kde dělá strašný rachot (vyjma Benq mechaniky, která je ale spíše raritou). Oproti PS3 a X360 se mi také ještě nestalo, že by konzole zamrzla, což je extrém na microsoftí konzoli, kde modrou obrazovku z Windows vystřídal "prsten smrti". Taktéž je naprosto zanedbatelná spotřeba energie. Podpora Wifi (adaptér pro Xbox je předražený), periferie jsou připojeny přes Bluetooth, takže se dají s pomocí neoficiálního software připojit prakticky k čemukoliv. Hlavní předností je samozřejmě unikátní ovladač - pohodlný, s malým repráčkem a bytelný, ergonomicky dokonalý.

EyeToy působí oproti Wii-mote jako šidítko. Hry vyžadují dokonale (rovnoměrně a intenzivně) osvětlenou místnost, přičemž sebemenší přítmí se projeví tak, že se hra občas "hraje sama" (např. v EyeToy Kinetic se boxovací pytel "boxuje sám"). Navíc některé hry vyžadují příliš mnoho prostoru a nebo výměnu a seřízení čočky. Snímání navíc není tak přesné a vždy vyžaduje intenzivní tělesnou aktivitu. Naopak některé Wii hry, kde je pohybová funkce Wiimote spíše doplňkem , se dají hrát pohodlně v sedě.

Vybavení:
PS3
Pravda, PlayStation 3 je na trhu nejdražší konzolí, ale hodně lidí si neuvědomuje, co všechno za svoje peníze dostanou (Blu-Ray mechaniku, čtečku karet, WiFi, Bluetooth, 60 GB HDD atd.). Aby Xbox 360 uměl alespoň část z toho, musí jeho majitel značně zainvestovat (jen HD-DVD vyjde na nějakých 5 tisíc) a Wiičko se na jeho úroveň nedostane nikdy a jak někdo vtipně poznamenal, jde o dvě GameCube slepené k sobě kusem izolačky - pod to se klidně podepíšu! A jako hru zdarma si můžete z internetu stáhnout Gran Turismo HD, co víc si přát? A už jsem se zmínil o Linuxu, díky čemuž se s konzole stane naprosto ultimátní nástroj pro domácí zábavu?

Xbox 360
Nezapomínejte, že Xbox je o mnoho lacinější než PS3, přičemž co se zábavy týká, udělá hráči prakticky tutéž službu. Práci s médii a zejména s hudbou zvládá Xko nejlépe (PS3 např. neumí playlisty) a jako jediné zařízení podporuje propojení i s jakýmkoli počítačovým monitorem. Do PS3 lze sice nahrát Linux, jenže to normální hráč nevyužije, ovšem Xbox s počítačem propojí i laik. Pohodlný přístup k mediálnímu obsahu v počítači z obýváku je pak nasnadě. Ale ten internetový prohlížeč by Microsoft konečně do Xboxu také mohl dodat. Oba konkurenti webové aplikace ani nevyvíjejí, ale v tomto směru jsou o dost napřed. Xbox v současné době také nabízí nejširší a nejlevnější škálu volitelného příslušenství, tedy až na ten ehhmm... předražený WiFi adaptér.

Wii
Tak Wii je pánové momentálně nejlevnější nová konzole na trhu, přičemž už základní balení (konzole, hra Wii Sport, Wiimote, nunchak, stojánky, sensor bar) nabízí jednu hru, takže není nutné pro začátek hned investovat další prachy. Můžete namítnout, že Xbox je sice cenově srovnatelný, ale zase je potřeba v případě Core verze dokupovat strašně moc vybavení (memory karty, případně harddisk a dále headset). Oproti tomu PS3 je skoro zbytečně drahá a nenabízí ani jedinou hru přímo v balení (Premium Xbox 360 má alespoň jednoduchou logickou hříčku Hexic HD).

Foto: Hratelně.cz

Periferie:
PS3
V krabici je hned jeden bezdrátový ovladač a druhý za 1300 Kč asi nemá cenu přikupovat, když se časem objeví další s podporou vibrací. Jinak PS3 v pohodě podporuje staré periferie od PS2, které mají USB konektor, případně i obyčejnou myš či klávesnici (problém nastane jen u bezdrátových a některých modelů přes bluetooth, kde je pohyb kurzoru trhaný). Dokoupit si také musíte drahý HDMI kabel pro plné vychutnání předností konzole. Nádherný ostrý, sytý obraz je prostě nesrovnetelný s rozbředlou konkurencí

Xbox 360
Kdo se spokojí s málem, koupí si lacinou Core verzi, která nestojí ani polovinu PS3. Vše si může kdykoli později dokoupit. Nová Premium verze se nyní dá se štěstím sehnat i pod deset tisíc, přičemž žádný konkurent nemá ve výbavě praktický headset. Díky této absenci jsou někteří hráči online multiplayerů na PS3 líní sluchátko dokupovat, podle čehož také pak vypadá hraní se živými protivníky, jenž si na Xboxu do syta užijete i s našinci. Velká škoda, že Xko nepodporuje počítačové periferie jako PS3.

Wii
Klasický ovladač a nunchak po stojí po 6-ti stovkách, Wiimote zase 1150 Kč (lze koupit i ve výhodném balíčku s Wii Play za 1500 Kč), komponentní kabel za 850 Kč. Konzole je navíc kompatibilní s GameCube ovladači (vynikající bezdratový Wavebird, laciné neoficiální ovladače lze koupit za 200 Kč) a na trhu je též k mání hromada neoficiálních doplňků (skiny, nabíjecí stanice, bezdrátový sensor bar). Oproti tomu má Xbox 360 strašně drahé periferie - bezdrátový headset za 1600 Kč, 20 GB HDD za 2,5 tisíce (a k použití je jen nějakých 14 GB). Také není kompatibilni se starými periferiemi (ani memory karta, ani ovladače), pche!

Hry:
PS3
Na PlayStation Store toho není zatím k dostání mnoho, což se jistě časem změní. Ceny za hříčky jsou však maximálně příznivé něco přes 100 Kč až 300 Kč za plnou hru. Na druhou stranu PS3 má celkem slušný lineup, ačkoliv většina her jsou multiplatformovky, nemluvě o výhledu do budoucna, který je bezkonkurenční. Zpětná kompatibilita zatím není žádná sláva, ale ty nejdůležitější hry si zahrajete bez problémů a časem se bude počet podporovaných titulů jen zvyšovat! Microsoft má pravda náskok, sebral Sony exkluzivitu na několik titulů, ale je důležité si uvědomit, že většina jich vyjde na obě platformy zároveň, takže váhy nenakloní ani na jednu stranu. Když se však vyjde Metal Gear Solid 4, Killzone 2, Final Fantasy XIII, Microsoft přijde s Halo. Prostě na každý super titul pro X360 jsou další tři pro PlayStation 3. Jednoduchá matematika. A Wii? Ale jděte, tam se žerou drobky ze stolu v podobě Call of Duty 3 a first-party her vyjde jen několik do roka.

Xbox 360
V této oblasti drazí kolegové nemá samozřejmě Xbox větší konkurenci. Herní portfolio je zdaleka největší a to prosím včetně mnoha stahovatelných arkád z Xbox Marketplace. Toto tržiště nabízí ke stažení jak klasické hry např. z Commodore 64, tak i automatové předělávky, PC konverze a připravují se dokonce i elektronické verze oblíbených deskových her, jako je Carcassone, nebo Osadníci z Katanu. Vizuální skvost jménem Gears of War pak zatím ani vychvalovaná PS3 nedokázala pokořit. Zmínit musím i poctivou lokalizaci vybraných her do češtiny a to včetně profesionálního dabingu (Viva Piňata, Crackdown). Každý čtvrt rok se má počeštit alespoň jedna hra. Ceny nových her již málokdy překročí patnáct stovek a multiplatformové tituly většinou vypadají ještě o chlup lépe, než na PS3.

Wii
Virtual Console nabízí v tuto chvíli cca. 70 her k zakoupení: samé legendy nejen z Nintendo konzolí (Mario, Mario Kart, Zeldy, Kirby), ale také ze systémů, které Čech nikdy neměl šanci spatřit (Turbografx, Sony MSX atp.). Ceny her z Virtuální konzole se pohybují od 400 do 1000 bodů (jeden bod = 0,35 Kč). Wii je také plně kompatibilní s hrami pro GameCube (Star Wars, Eternal Darkness, Resident Evil, Mario, Zelda, Donkey Kong, Pikmin, Metroid). V současné době je k mání a v přípravě přesně 207 her, které by měly zaujmout naprosto všechny: rodinné a party tituly (Wii Play, Mario Party, WarioWare, Big Brain Academy), pro ženy (Cooking Mama, MySims), pro akčnáře (Metroid 3, Project Hammer), strategie (Battalion Wars, Fire Emblem), závodní (Exite Trucks) atd.

Foto: Hratelně.cz

Multimediální funkce:
PS3
PlayStation 3 boduje i tady. Disponuje výborným slideshow na fotky s několika výtečnými režimy, kdy už nebude prezentace vaší dovolené pro nikoho utrpením, ba naopak s výběrem správného hudebního doprovodu půjde o jedinečný zážitek. Samozřejmostí je přehrávač MP3 a grabování hudby přímo na HDD, přehrávání audio CD, DVD a hlavně Blu-Ray, díky čemuž jde o nejlevnější přehrávač těchto médií na trhu (ostatní vyjdou takřka na dvakrát tolik). Tohle prostě není jenom konzole, ačkoliv je pravda, že co se týká komunitních funkcí, za X360 trochu ztrácí, což snad napraví plánovaná služba Home.

Wii
Zde musím uznat, že toho Nintendo mnoho nenabídlo, ačkoliv na druhou stranu, nejsou ani žádné pokročilé funkce potřeba. Wiičko vám umožní prohlížení fotek a jejich jednoduchou úpravu a pokud si budete chtít pustit DVD, ačkoliv dnes má většina domácností stejně již klasický přehrávač, vyjde Nintendo s vylepšenou verzí konzole, která bude umět právě i DVDčka (oznámeno však zatím jen pro japonský trh).

Xbox 360
Ano, Xbox sice neumí standardně přehrávat filmy ve vysokém rozlišení, ale kdo tuto funkci nepotřebuje, nemusí za ni zbytečně připlácet. V budoucnu si pak dokoupí možná i oba konkurenční formáty přehrávačů (Blu-Ray a HD-DVD). Možnost volby nemusí být k zahození. Jinak je na tom Xko parádně. Samo načte mediální obsah (obrázky, videa, hudbu) jak z disků, tak i externích paměťových médií, nebo z fotoaparátů. Digitální fotoaparát prostě přímo připojíte skrze USB a nepotřebujete tak čtečku karet. Ani s fotoaparáty Sony není žádný problém. Hudební přehrávač je pak pohlednější a nabízí více funkcí, než konkurence. Navíc Xbox standardně interpoluje DVD filmy do vyššího rozlišení, což také není k zahození.

Internet:
PS3
Internetový multiplayer je standardem a díky internetu obsáhne všechny funkce, co Martinem popisované Wii. K dispozici výtečný internetový browser, který má však problémy s češtinou, nicméně podporuje většinu moderních technologií (JavaScript, Flash, video streaming), PlayStation Store, obchod s hrami, trailery atd (v ČR však není ještě podporován) a Folding@Home, program pro výpočty v rámci výzkumu rakoviny, Alzheimera a Parkinsona obsahuje mapu světa se všemi připojenými PS3, náramnost. A bonbónek na konec. Je to zadarmo!

Xbox 360
Zde musím uznat, že Xbox na oba konkurenty dost ztrácí. Jako jediný překvapivě nemá internetový prohlížeč, snad se Microsoft bojí špatného zabezpečení svého exploreru. Za online hraní si také musíte připlatit a i když se jedná řádově o stovku měsíčně, je to možná trošku zbytečný výdaj. Zastánci se sice ohánějí spolehlivostí centralizovaného Xbox Live, ale např. na PS3 si zahrajete také solidně bez jakýchkoli potíží a navíc je maximální počet hráčů v jedné hře větší než na Xboxu. Servery Resistance: Fall of Man dokáží obsloužit i čtyřicítku hráčů v jedné seanci, o čemž si s jakoukoli hrou na Xbox můžete nechat jen zdát. Nicméně v komunikaci hraje zase Xbox jasný prim. Posílání textových, zvukových i obrazových zpráv, včetně chatování a dokonalého přehledu svých online kamarádů přímo z rozehrané hry nikde jinde v takto ucelené podobě nedostanete.

Wii
V současné době Wii hry nepodporuji online multiplayer. To se změní s vydáním Pokémon Battle Revolution, která nabídne jak online multiplayer, tak i možnost propojení s handheldem Nintendo DS (coby ovladače + přenos pokémonů). Konzole jinak nabízí službu WiiConnect24, která se stará o okamžitý update služeb, případně i firmwaru (uživateli to ohlásí efektní modrou září). V současné době nabízí Wii služby:
- aktuální přehled počasí v celém světě (podrobně pouze uživatelova domovina): nejen teplota, ale konkrétní údaje (zataženo atp.), UV. A samozřejmě nechybí ani předpověď na následující dny
- zprávy: aktuální zpravodajství AP z celého světa rozdělené do kategorií (regionální, celostátní, mezinárodní, sport, kultura). Zprávy jsou zobrazovány na glóbu v místech, kterých se týkají.
- Everybody Votes: program ověřuje preference hráčů. Hráči libovolně zodpovídají na různorodé otázky a tipují, jak zodpoví ostatní ("máte radši kočky nebo psy, tenis nebo golf?").
- Obchod: Týdně aktualizovaný obchod nabízí spoustu her a software zdarma (trial verze Opery a Everybody Notes).
Na rozdíl od Xboxu 360 má Wii prohlížeč, který navíc funguje naprosto perfektně a podporuje Flash. Ovládání browseru je taktéž vyřešeno velmi dobře. Nepodporuje však češtinu.
- Mii aneb hráči si mohou vyměňovat své postavičky mii, avšak aby se tak mohlo stát, musí si navzájem zaregistrovat své konzole (každý má své 16timístné číslo) a registraci potvrdit. Pak si mohou posílat maily i obrázky.
V ČR není WiiConnect oficiálně podporováno, takže se Čech musí přihlásit jako např. Brit nebo Němec, čímž pro něj ztrácjí některé aplikace hodnotu (podrobné údaje o počasí v každé britské vesničce, kdežto ČR reprezentuje jen Praha). Z Wii pak také můžete posílat maily i na PC a naopak.

Závěr:
Pokud jste si ho ještě neudělali sami, zkusíme vám odpovědět na otázku, kterou z konzolí si koupit. Je důležité si uvědomit, co od ní chcete. Je pravdou, že Nintendo Wii zatím disponuje trochu jiným stylem zábavy - dokáže pobavit celou rodinu nebo tlupu přátel a má neuvěřitelný potenciál. Nicméně škála her není tak rozsáhlá a pestrá jako u konkurence (obáváme se toho, že se to do budoucna moc nezmění), což může vadit. Nemluvě o tom, že se nám konzole a hry na ní zdají předražené (2000 Kč za hru na DVD to je opravdu hodně). Koupi Wii také nenahrává skutečnost, že je nyní k dostání Xbox 360 za téměř stejné peníze, s mnohem větším herním portfoliem a jednotlivé tituly také stojí minimálně o 500Kč méně.
PlayStation 3 pak dorazil jako poslední, ale ze všech tří konzolí má bezesporu největší šance na úspěch. Nějaký čas však ještě potrvá, aby byl pro normálního uživatele a hráče přijatelný - přeci jenom 17 tisíc může na futro vytáhnout málokdo. Jelikož jediným důvodem ke koupi je momentálně MotorStorm (jestli chcete next-gen závody, okamžitě jděte do toho), doporučujeme ještě nějaký ten měsíc počkat. Ideální variantou se nám tedy zdá Microsoft Xbox 360 Core, případně počkat, jak se situace kolem PlayStation 3 vyvine a kolik her se objeví (ideální bude zřejmě koupě ž s příchodem prvního PS3 killer titulu jako Killzone 2). Měli byste také zvážit tu možnost, že pokud chcete zakoupit svoji první konzoli, můžete sáhnout po PlayStation 2, která stojí přes tři tísíce a momentálně je na trhu takových kvalitních her, že se vám z nich zatočí hlava, o jejich ceně ani nemluvě.

Článek je připraven ve spoluprácí s webem GamePro.cz a obchodem PlayCentrum, kterým tímto děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy