V novém Photoshopu budou snazší úpravy i podvody

Adam Fiala
23. 2. 2012 1:41
Obsahová manipulace s fotkami ve Photoshopu může udělat další krok
Ilustrace prodejního obalu programu Photoshop CS5.
Ilustrace prodejního obalu programu Photoshop CS5. | Foto: Aktuálně.cz

Ne každý je fotografický génius, ne vždy se fotografie povede na první pokus. Když jde o neopakovatelný moment, druhá šance jednoduše není. Kdo však ovládá práci s programem Photoshop, má šanci zakrýt nedokonalosti či pozměnit zachycený výjev k obrazu svému. Úpravy fotek ve smyslu vylepšování jsou předmět etických rozepří. Nový Photoshop CS6 od Adobe ještě přilije oheň mezi vášnivé diskutéry.

Jednoduše přesunout objekt na jiné místo

Programů na úpravu obrázků je celá škála, Photoshop si díky sofistikovaným a rozmanitým funkcím získal oblibu i přízeň pirátů. Přeci jenom není software od Adobe nejlevnější. Už ve Photoshop CS5 si mohl uživatel pohrát s funkcí „content-aware", díky které program samostatně nahrazoval vybrané pole okolním obsahem. V šestce si bude moct uživatel vybrat, z jaké oblasti se bude obsah sbírat a program už pak jen doladí okraje a návaznost. Dá se tak ale hýbat i s celým objektem a Photoshop pak už jenom nahradí původní oblast vhodným materiálem a okraje hrubě vybraného objektu sladí s novým pozadím na ploše programu.

Adobe chystá cloud pro všechny své programy

S šestkou přijdou i další změny, včetně volitelně tmavšího pracovního prostředí nebo ukládání práce na pozadí. Během roku pak bude Adobe spouštět službu Creative Cloud. Za měsíční poplatek získá uživatel přístup ke všem programům Adobe, datovému úložišti v cloudu a tím pádem i možnosti veřejně sídlet fotografie a diskutovat o nich. Kdo však rád pracuje s fotkami na cestách, ten nedá dopustit na mobilní aplikaci nazvanou Photoshop Touch.

 

Právě se děje

Další zprávy