Sluchátka vybuchla pasažérce přímo na hlavě. Úřad varuje před bateriemi na palubách letadel

Otakar Schön
15. 3. 2017 14:26
Cestující letu do Melbourne probudila hořící sluchátka poháněná baterií. Australské úřady nezveřejnily značku sluchátek, potenciální hrozbou jsou podle nich všechny baterie.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Melbourne - Letiště po celém světě stále ještě varují před nástupem s Galaxy Note7. Telefon se špatně navrženou baterií stál Samsung stovky milionů dolarů, nyní se mohou obávat výrobci sluchátek. Nejmenovaný model sluchátek explodoval na hlavě spící pasažérky na letu do Melbourne a způsobil jí popáleniny.

Cestující, jejíž identitu australské úřady tají, probudila hlasitá exploze, kterou následoval pocit pálení na tváři. Sluchátka shozená na podlahu se částečně roztekla, než palubní posádka oheň vzniklý vyhořením baterie uhasila. Před umístěním torza sluchátek do kýble s vodou bylo nutné sluchátka odrazit od podlahy letadla, ke které se přitavila.

Incident se stal už 19. února, australský Úřad pro dopravní bezpečnost zveřejnil omezené informace až teď. Pracovníci úřadu došli k závěru, že incident opravdu způsobila lithiová baterie ve sluchátkách.

Úřad nezveřejnil informace o modelu a výrobci sluchátek s odkazem na to, že všechna zařízení poháněná bateriemi jsou potenciálně nebezpečná. Baterie jsou součástí bezdrátových sluchátek a také sluchátek s aktivním potlačením okolního ruchu, která jsou právě v letadlech populární.

K zajištění větší bezpečnosti cestujících platí již několik let pravidla pro převážení baterií a zařízení s integrovanými bateriemi. Baterie je nutné mít v příručním zavazadle, nikoliv v podpalubí, aby bylo možné rychle zareagovat na případný problém.

Australský Úřad pro bezpečnost dopravy připomíná také incident, při kterém došlo k požáru na palubě letadla poté, co cestujícímu zapadl telefon do sedadla, které při změně polohy zařízení rozdrtilo a tím způsobilo prudkou chemickou reakci v akumulátoru.

O žádném jiném telefonu se na Světovém mobilním kongresu v Barceloně nemluví víc než o Nokii 3310. Návrat legendy vyzkoušel reportér Otakar Schön. | Video: Otakar Schön
 

Právě se děje

Další zprávy