V boji Facebook vs. Google přituhuje

Jan Kovalík
1. 7. 2011 23:50
Ve válce mezi Googlem a Facebookem na poli sociálních sítí přituhuje. Google+ uvede sociální hry, Facebook chystá aplikaci pro iPad
Mark Zuckerberg a Eric Schmidt. Přátelství je fantastická věc, otázka je v čí sociální síti.
Mark Zuckerberg a Eric Schmidt. Přátelství je fantastická věc, otázka je v čí sociální síti. | Foto: ISIFA

Po úvodní vlažné reakci technologických webů a blogů na uvedení sociální sítě Google+ se zdá, že se světová jednička ve vyhledávání poučila z předchozích chyb a nový pokus "být sociální" bere odpovědně. Googlu se každopádně podařilo vyvolat kolem své nové služby žádaný humbuk.

Pozvánkový systém, jehož pomocí se člověk může stát členem, se osvědčil stejně, jako při uvedení webového mailu Gmail. Není to ale recept na všechno, zavádění systému Google Wave bylo založeno na stejném systému a příliš zájmu nevzbudilo. Tentokrát Google dokonce "kvůli enormnímu zájmu" omezil stávajícím uživatelům Google+ možnost, rozesílat pozvánky přátelům.

Ti, kteří si včas nezajistili pozvánku, teď po vyzkoušení nového "socnetu" šílí ještě o poznání víc. Uvedení sociální sítě pro zvané se tedy Googlu podařilo skvěle. A jak se zdá, společnost chystá pro uživatele další překvapení.

Hry a otázky

Server Engadget se detailněji podíval na zdrojový kód Google+ a narazil na kusy kódu, které odkazují na další služby, které společnost zřejmě brzy uvede v život. Jednou z nich jsou Google Games, tedy sociální hry, kterým na Facebooku propadly stovky milionů hráčů.

Jak upozorňuje server Mashable, Google minulý rok investoval sto milionů dolarů do krále sociálních her, společnosti Zynga, která má na svědomí hity jako Farm Ville nebo City Ville. Zynga se navíc brzy chystá vstoupit na burzu, partnerství s Googlem by se v tomto případě vyplatilo oběma stranám.

Druhou službu, na kterou Engadget narazil jsou Google Questions. Letmým pohledem do akvizic, které Google nedávno provedl zjistíme, že padesát milionů dolarů investoval do společnosti Aardvark, jejichž systém hodlá Google pravědpodobně převzít. V současné podobě funguje velmi jednoduše.

Aardvark se po registraci uživateli objeví jako jeden z kontaktů v emailové schránce Gmailu. Do okénka pro chat může uživatel napsat libovolnou otázku. Tu Aardvark pošle ostatním uživatelům, kteří by mohli znát odpověď. (Při registraci totiž uživatel uvede několik oblastí, ve kterých se vyzná.) Praxe ukazuje, že odpověď obvykle dorazí za několik málo minut.

Něco úžasného

Facebook, úřadující král sociálních sítí, nezahálí a pro své uživatele připravuje na příští týden také překvapení. Oficiálně firma nepotvrdila, o co se bude jednat. Šéf společnosti Mark Zuckerberg jen reportérům Reuters sdělil, že příští týden se Facebook chystá vydat "něco úžasného". Na tom úžasném prý pracuje čtyřicetičlenný tým v Facebooku ze Seattlu.

Podle neoficiálních informací se bude jednat o vypuštění dlouho očekávané Facebook aplikace pro iPad a ostatní tablety nebo o aplikaci pro chytré telefony, na sdílení fotek á la Flickr. Díky stále kvalitnějším objektivům ve smartphonech a množství kvalitních fotografických aplikací se focení telefonem stává fenoménem. Přávě Flickr nedavno ohlásil, že nejvíc uživatelů jejich sítě pořizuje fotky pomocí iPhonu 4, který za sebou nechal profesionální digitální zrdcadlovky.

Nejpravděpodobnější se ale jeví informace serveru TechCrunch, podle kterého Facebook ve spolupráci se Skypem uvede službu pro video-hovory, která poběží přímo z internetového prohlížeče. Skype má Facebooku pomoci i v integraci videochatu do desktopového klienta, kterého největší sociální síť světa chystá letos vypustit.

 

Právě se děje

Další zprávy