Úsměv, prosím, fotí vás Google Street View

Adam Fiala
27. 10. 2011 16:16
Google Street View je užitečná aplikace. Bohužel se snadno zvrhne v sérii úsměvných fotek, protože na ulicích se dějí zvláštní a šílené věci
Planeta z výšky 10 000 km
Planeta z výšky 10 000 km | Foto: Google Earth

Panoramatický doplněk mapové služby od Google nazvaný Street View je v provozu od poloviny roku 2007. Od té doby speciální automobil vybavený kamerou pořizující fotografické pohledy projel místa na šesti kontinentech, včetně Antarktidy. Nedokáže si však zajistit vyklizení ulic, aby se uchránil žalob na ochranu osobnosti. Trasy automobilů zůstávají raději v anonymitě, jinak by ulice mohly lemovat ještě šílenější věci, než jaké se Googlu podařilo zachytit. Na počítačích i tabletech se internet baví neuvěřitelnými situacemi, které se dostaly na web. Zatímco některé jsou skutečnou souhrou náhod, o jiných se diskutuje jako o podvrzích.

Pikantní situace

Jako slabá káva se jeví například muž, který se po ulici promenuje s nafukovací pannou. Ožehavé jsou ale záběry z prostranství před striptýzovými kluby. Málokdo chce vidět sám sebe, jak se pohybuje u pochybného podniku. Svou verzi skutečnosti si pak každý domyslí sám a reputace může utrpět. O něco horší je, když si vyjdete před svůj dům, ale jste nazí jako jedna floridská žena. To snadno trumfne fotografické sbírky vnadných, ale oblečených žen ze Street View. 

Dva velmi zvláštní výjevy zachytilo auto Googlu při focení německých ulic. První je podivný nahý muž vylézající z kufru auta, další je středem výrazných pochybností. Při průjezdu Wilmersdorfem totiž Google údajně zachytil porod na ulici. Ledabyle zaparkované auto, žena ležící na zemi a muž s dítětem v náručí. Buď se jedná o fingovanou scénu, nebo dokonce fotomontáž, která na Street View nikdy nebyla. Jiné diskuse vyvolává fotografie muže lezoucího na dům. Povedlo se Googlu vyfotografovat zločince v akci, nebo jen někdo volí netradiční cestu domů?

Fotografie nicoty

Vtipné situace vyvolávají nejen lidé, ale třeba i nedokonalosti fotografického systému a obtíže technického rázu. Kdesi na křižovatce Šesté a Howardovy ulice se nachází záhadný vstup do nicoty. Nad zemí levituje černý čtverec. Jiný člověk při přecházení silnice přišel o polovinu obličeje, když se jednotlivé snímky skládaly do panoramatického výjevu. Světelné záblesky si pak mnozí vysvětlují jako důkazy o UFO. Létající talíř v celé své kráse, nejspíš výtvor fanouška sci-fi, nalezneme v Royse City v Texasu.

Kromě úsměvu však často fotografie vyvolají i kontroverzi a zděšení, to když se v ulicích Brazílie nacházela mrtvá těla.

Nejnovějším doplňkem služby Street View je možnost nahlédnout do několika vybraných administrativních budov. Začíná snad přesun z ulice do staveb?

 

Právě se děje

Další zprávy