USA hledají vojáky pro kyberválku

LP Fish
4. 8. 2011 9:00
Na konferenci nezávislých bezpečnostních expertů Black Hat vystoupil bývalý důstojník CIA. "Řešení je na vás", řekl.

Podle bezpečnostních expertů firmy McAfee docházelo v posledních pěti letech k masivním kyber útokům koordinovaným zahraniční vládou. Člen poradního orgánu Centrum pro strategická a mezinárodní studia Jim Lewis tuto skutečnost komentoval pro Guardian slovy: " Všechno ukazuje na Čínu. Mohli to být i Rusové, ale mnohem víc stop vede do Číny než do Ruska".

Podle něj byla řada cílů útoku strategickým zájmem Číny. Šlo zejména o nejdelší krádež dat v tomto koordinovaném útoku. Hackeři byli v tomto případě připojeni na stránky olympijského výboru jednoho z asijských národů celých 28 měsíců. Podle některých zdrojů šlo o Tchaj-wan.

Je nutné dobře vyhodnotit informace

Ve stejný den, kdy došlo ke zveřejnění tohoto odhalení, vystoupil na konferenci Black Hat zaměřené na počítačovou bezpečnost bývalý vysoký úředník CIA pro boj s terorismem Cofer Black. Black na konferenci uvedl, že vidí jasné paralely mezi hrozbami, které se objevily před útokem 11.září a dnešními kyberútoky.

V té době byli americké úřady přesvědčeny, že i když Bin Ládin finančně podporuje terorismus, nedopouští se samotných útoků. Na konferenci podle Reuters Black řekl: "Byla to doba, kdy Spojené státy viděly teroristickou hrozbu především jako státem podporovanou činnost a možnosti obrany tak byly značně limitované."

Identifikace skutečných cílů odhalených kyber útoků je totiž značně složitá. Nelze vyloučit ani možnost, že řada z nich byla učiněna jen jako krycí manévr, který měl odvést pozornost od skutečného pachatele. Ten ani nemusel mít strategické cíle a mohlo jít "jen" o ekonomickou špionáž. Tento faktor zdůraznil také viceprezident firmy McAfee Dmitri Alperovitch, když pro CNBC uvedl: "Jednalo se o největší transfer bohatství v oblasti duševního vlastnictví v historii."

Klíčem budoucnosti bude Stuxnet

Black se také vyjádřil k možnostem obrany proti těmto útokům, když uvedl, že "Rubikonem naší budoucnosti bude Stuxnet." Tento počítačový červ zaměřený na kontrolu průmyslových systémů SCADA prodávaných firmou Siemens byl podle všeho vyvinut pro likvidaci centrifug v jaderných zařízeních v Íránu. Reuters uvádí, že podle některých analytiků stály za tímto útokem Spojené státy a Izrael. Zvažují tedy USA podobný protiútok?

Podle NYTimes Pentagon chystá investici až 42 milionů dolarů jen na platby externím expertům, kteří mu budou pomáhat monitorovat a ovlivňovat sociální sítě.

Internet se z oázy svobody mění v kolbiště prolínajících se ekonomických a politických zájmů národních vlád a stále sílících obchodních korporací. Do toho všeho ještě vstupují nezávislí aktivisté se sympatiemi k jedné nebo druhé straně.

Vlády přitom cítí svůj deficit při boji s tímto nebezpečím a snaží se získat kyberbojovníky na svou stranu s podobnou strategií, jakou pro vylepšení svých produktů používají už několik let například Google nebo Facebook.

"Otázka validace, posouzení nebezpečnosti hrozby a toho kdo je za ní, je pro vedení stejně důležitá, jako byla před 11. zářím.", uvedl Cofer Black na konferenci nezávislých bezpečnostních expertů Black Hat. "Potvrzení nebezpečí a útok přijde do vašeho světa", dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy