USA chtějí soudit internetové piráty celého světa

Jan Kovalík
4. 7. 2011 14:30
Šíříte-li na internetu materiál, chráněný autorským zákonem, můžete skončit před soudem v USA
Foto: ISIFA

Richardu O'Dwyerovi je 23 let a studuje výpočetní techniku na Sheffieldské univerzitě v Británii. Letošní prázdniny si ale moc neužije. Čelí totiž žádosti o vydání k americkému soudu, u kterého mu hrozí odsouzení za pirátství. S Amerikou má přitom společnou pouze mateřštinu.

O'Dwyer, o jehož příběhu informoval britský Guardian, je jedním z provozovatelů webových stránek, které podle názoru americké imigrační a celní agentury (ICE) porušují americký autorský zákon, a kteří v současnosti čelí vydání do USA.

Klíčová doména

Letenku do USA "zdarma" tak mohou dostat i občané suveréních států, kde se jejich aktivity vůbec se zákonem nekryjí, jejich servery nejsou na území USA a nemají s Amerikou nic společného.

Vydávání cizinců, podezřelých z pirátství americkým soudům opírá ICE o jeden jediný důvod, který se jmenuje Verisign. Je to internetová firma, spravující doménový systém s koncovkami .com a .net., se sídlem v americké Virginii.

Pokud má podezřelý web jednu z těchto koncovek a šíří chráněný materiál, je to pro ICE důvod k uzavření webu a obvinění provozovatele. Ačkoliv jsou tyto adresy vnímány jako globální, fakt, že jejich domény jsou spravovány firmou z USA je pro ICE dostatečný důvod k zásahu.

Web přitom nemusí přímo nabízet stažení nebo streamování chráněného obsahu, stačí když bude na takové webové stránky odkazovat. To samo o sobě není v řadě evropských zemí, včetně Česka, považováno za protiprávní.

V našich sítích

Jak píše Guardian, v Británii se poslední podobný případ, kdy server TV-Links nabízel odkazy na televizní pořady, řešil minulý rok. Soudce provozovatele serveru zprostil viny. Podobný web, TVShack.net, doma provozoval i O'Dwyer.

ICE se na zahraniční provozovatele webů začala zaměřovat minulý rok v rámci akce In Our Sites (V našich sítích), která má zacíleno na pourušování autorských zákonů. V rámci této operace již ICE zavřela 125 webů.

Kvůli stejné věci v současnosti probíhá soudní spor mezi španělskou firmou Puerto 80, která provozovala stream sportovních přenosů, a které v boji proti ICE pomáhá nadace Electronic Frontier Foundation (EFF). Podle právníků EFF porušuje ICE v podobných případech první dodatek ústavy o svobodě projevu.

Dám vám příklad

Zástupci ICE mají jasno: "Dám vám příklad. Spousta drog je dealována za pomoci prostředníka - velmi zřídka dáváte peníze stejné osobě, od které dostanete drogu. Myslím, že otázka zní - je někdo z těchto lidí méně viný," sdělil zástupce ředitele ICE Erik Barnett Guardianu.

Jestli se dá tato logika aplikovat na občany cizích států, které nemají s USA ani americkými majiteli autorských práv nic společného, rozhodne soud.

 

Právě se děje

Další zprávy