USA a Rusko deklarují spolupráci v kyberprostoru

LP Fish
14. 7. 2011 8:45
USA a Rusko budou intenzivněji spolupracovat v otázkách bezpečnosti na internetu. Co to přinese Evropě a soukromým internetovým korporacím?
Vojenská odpověd USA může přijít i na podnět z internetu.
Vojenská odpověd USA může přijít i na podnět z internetu. | Foto: Reuters

USA a Rusko už několik let "přenastavují" svoje vztahy a tento proces v současnosti přechází z "atomového" světa i do světa "bitového". V době kdy u kyberterorismu není jasné zda pochází od soukromých osob, kriminálních organizací či od vládou úkolovaných tajných služeb, je pro obě supervelmoci starého světa důležité vytvořit nějaký stupeň důvěry mezi představiteli obou stran.

Minulý měsíc tak americká strana vedla jednání s náměstkem ruské Národní bezpečnostní rady Nikolajem Klimašinem o snížení rizik a pravidelné koordinaci politiky na nejvyšší úrovni. Všímají si toho různá internetová média, mimo jiné i server Arstechnica.

Rusové nejsou ti nejhorší

Arstechnica upozorňuje na mimořádně zajímavý blog Howarda Schmidta, koordinátora pro kyberbezpečnost při Bílém domě. "USA i Rusko se zavázali řešit společně hrozby související s počítačovou bezpečností a zároveň snižování pravděpodobnosti incidentů a nedorozumění, které by mohly ovlivnit negativně náš vztah," uvádí Schmidt v prohlášení publikovaném 12. července 2011.

Obamova administrativa se těmito problémy velmi vážně zabývá o čemž svědčí v květnu publikovaná Mezinárodní strategie pro kyberprostor. Z té jasně vyplývá, že se američtí představitelé budou stavět k případům kyberútoků a internetové špionáže stejně jako kdyby šlo o "offline" incidenty. Odpověď na podobný útok by mohl přijít i v režii americké armády a to nejen v případě ohrožení samotného amerického bezpečnostního a politického systému, ale také v případě útoku na jejich spojence.

Co Evropa a korporace?

Je zajímavé, že podobná jednání takto intenzivně neprobíhají s partnerskou Evropskou unií, nebo alespoň nejsou publikována. Důvodem může být samozřejmě i fakt, že evropští spojenci USA s nimi konají logicky v součinnosti. Nabízí se však i otázka, zda se Obamovi úředníci v rámci nové strategie nesnaží "přetáhnout" na svou stranu některého z bývalých nepřátel a vytvořit tak jakousi super alianci, která by zajišťovala bezpečnost na internetu na podle průsečíku jejich zahraničně politických zájmů.

Důsledkem spojení americké armády s dosud velmi nevyzrálou ruskou "demokratickou" politickou scénou totiž může ve svém důsledku přinést mnohem větší korekci svobod, než na jaké jsou uživatelé dnešního internetu zvyklí. Může přinést omezující opatření týkající se on-line identity a může také jít proti zájmu soukromých amerických internetových korporací, tvořících páteř nové ekonomiky. Tím pádem by se totiž vládní snahy obou velmocí dostávaly do přímého rozporu s technologickým rozvojem, který je kontrolovatelný ad post a nikoli a priori.
 

 

Právě se děje

Další zprávy