Twitter poprvé zablokoval účet, přišli o něj neonacisté

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 10. 2012 15:42
Skupina "za lepší Hannover" je první, které americká firma zablokovala účet
Pravicová skupina ztratila přístup k německému publiku, v Česku si ale její posty lze normálně číst
Pravicová skupina ztratila přístup k německému publiku, v Česku si ale její posty lze normálně číst | Foto: Tereza Holanová

Berlín - Twitter zablokoval neonacistický účet. Skupina, které patří, se tak stala vůbec prvním uživatelem, kterému provozovatel této mikroblogovací sociální sítě znemožnil veřejně publikovat.

Jak ovšem upozorňuje BBC, omezený přístup má uživatel pouze v Německu. Ve zbytku světa může své názory dál volně šířit.

Místní administrátoři tak učinili na žádost německé policie, podle které autoři patří do kriminální organizace.

Skupina psala o věku teroru

Účet @hannoverticker patří zhruba dvacetičlenné severoněmecké skupině Besseres Hannover (Lepší Hannover), která měla v místních školách šířit rasisticky zaměřené materiály. Německý ministr sociálních věcí Aygul Ozkan, který je tureckého původu, podle agentury AFP obdržel odkaz na výhružné video.

"Znič to, co ničí tebe!" zní jeden z postů sdružení, které se ve svém profilu prezentuje jako Národní informační portál Hannoveru.

Dále tu český čtenář najde například: "Věk teroru - věk Izraele" nebo "Němcem je a zůstane ten, kdo má německé předky, ne lidi, které sem lákají peníze…"

K četným tweetům, které extremistická skupina na svém profilu sdílí, patří hlavně sociálně orientované výkřiky.

Například: "Proč bohatí bohatnou a chudí chudnou…!", "Pracovat až do smrti. Osm set tisíc důchodců se svou penzí nevystačí" nebo "Braňte se! Je to na nás, abychom narušili tuto strnulost!"

Přímo zástupci Twitteru zdůraznili, že ochranu svobody slova mají na prvním místě. K cenzuře se uchylují pouze tehdy, pokud dojde v některé zemi k narušení místního práva.

Pravidla pro kontrolu jednotlivých příspěvků představil Twitter teprve letos v lednu, doposud ovšem společnost nikomu účet nezablokovala.


 

Právě se děje

Další zprávy