Turok - tipy a triky

Jiři "Storm" Nehyba
30. 3. 2008 0:00
Příručka pro lovce dinosaurů
Foto: Aktuálně.cz

Novorozený remake lovce dinosaurů měl nedávno premiéru na konzolích a PC verze již klepe na dveře, proto vám kromě recenze přinášíme i pár užitečných rad a tipů.

HRAJÍ
Joseph Turok:
Bývalý člen Vlčí Smečky, organizace nájemných zabijáků vedené teroristou Rolandem Kanem. Díky speciálnímu výcviku je mistrem v zabíjení nožem a lukem. Jednoho dne se však ke Kanovi obrátí zády, opustí smečku a dá se na stranu zákona, aby Kana pomohl dopadnout.

Ronald Kane: Vůdce Vlčí Smečky a Turokův úhlavní nepřítel. Nebezpečný terorista bez skrupulí, který musí být za každou cenu zastaven!

Slade: Charismatický mariňák, jediný člen Roty Whiskey, jenž Turoka zná a bohužel ne v dobrém. Silně mu nedůvěřuje a během svých peprných projevů to dává jasně najevo. Díky svému slovníku je Slade nejzábavnější postavou ve hře a jistě si ho oblíbíte. Ha, plamenomet! Celej den sem střílel ještěrky a teď je budu opejkat!

Kovboj: Sympatický blonďák, nejvyrovnanější a nejpohodovější člen roty Whiskey. Jako jediný věří Turokovi od samého začátku a zastane se ho při konfliktu se Sladem.

Reese: Chladnokrevný sniper. Moc toho nenamluví, nemá to totiž zapotřebí. Mluví za něj jeho opakovačka.

Logan: Při tvrdém přistání se praštil do hlavy a trochu mu v ní přeskočilo. Po smrti všech důstojníků se díky nejvyšší hodnosti chytne velení, jeho rozkazy jsou však značně rozporuplné.

VŠEOBECNÉ TIPY
- Turok maratonec: vadí vám pomalá chůze? Tak strčte kulomety do kapes, brokovnici na záda a do ruky vemte nůž. Čím lehčí zbraň totiž nesete, tím rychleji poběžíte.

- Jakožto běžec můžete spoustou míst jen prosvištět a nepřátele ignorovat. To platí především o džunglovitých koridorech plných dinosaurů.

>- Nůž je nejlepší přítel Turoka, hlavně když jde o zařezávání ještěrek. Spoustou míst je lepší se prokuchat, propodřezat krky a propropichovat očními důlky, než se snažit četné bestie rozličně přerostlých rozměrů strefit střelnou zbraní. Jenom dilophosaura a tu velkou svini jménem T-rex budete muset poctivě provrtat olovem, nebo to dělat jako horníci dynamitem!

- Turok sice není žádná stealth akce, ale určité pasáže můžete bez problému projít jen za pomoci nože, aniž byste vyvolali poplach a s ním i příval nepřátel. Soudě podle chování nepřátel mají vojáci stejně velký mozek jako jejich ještěří kamarádi, proto se nemusíte obtěžovat plížením ani širokosáhlým nadbíháním, jsou totiž hluší a trpí silnými výpadky zorného pole.

- Nesnažte se o ještěří genocidu! Některé druhy jsou býložravé a pro vás naprosto neškodné. Konkrétně jde o ty malinké hnědé mrchožrouty a velké, podlouhlé zelené dinosaury s divnou hlavou a telecím kukučem.

- Přerušovaná střelba není jako přerušovaná soulož. Palte po dávkách a budete přesnější, což oceníte hlavně při snaze strefit se někomu samopalem mezi oči a při střelbě na vzdálené cíle. Místo jednoho zásobníku vám na zmetka bude stačit jedna dávka.

- Co nejvíce využívejte zoom a sekundární módy střelby.

NELIDSKÁ OBTÍŽNOST
Turok disponuje třemi stupni náročnosti: Normální, těžký a nelidský. První by se dal popsat jako procházka růžovým pralesem, druhý jako o něco těžší procházka o něco méně růžovým pralesem a třetí jako brutální masakr, k němuž se dostanete až po dohrání hry na hard. Nelidští vojáci budou (narozdíl od vás) daleko odolnější, vydrží mnohem více zásahů do těla a v pohodě ustojí i dva headshoty sniperkou, o počtu šípů nemluvě. Oproti tomu dinosaury bude prakticky nemožné zabít nožem, protože instant-killová sekvence se aktivuje jen za hezkého počasí a bude-li mít zrovna herní kód náladu, zatímco oni vám půjdou po krku jak feťáci na perníkové lízátko.

ZBRANĚ A JEJICH VYUŽITÍ

- Každá zbraň má krom primární střelby ještě alternativní mód, lišící se kus od kusu a nacházející uplatnění v rozličných situacích.

- Sekundární mód/hození granátu aktivujete stisknutím Shift + primární/sekundární střelba

- Lehčí kvéry můžete kombinovat a nést v každé ruce jeden, což sice zvyšuje palebnou sílu, ale zároveň zmemožňuje zooming a házení granátů.

- Turok unese maximálně dvě zbraně plus luk, kudlu a tři granáty.

Rambonůž ORO P23: Standardní svislý kuch je sám o sobě k ničemu, v podstatě stejně jako ten sekundární vodorovný, ale zkuste přijít k nepříteli a počkat, až Jozef pozvedne ostří...

Luk ORO C9 PERFORATOR: Podržte tlačítko pro úplné napnutí luku a maximální sílou přišpendlete zmetka ke zdi. Pokud však zaváháte, Turok to za pár vteřin pustí sám, i jeho bicepsy totiž mají určitý limit odolnosti. Sekundární střelbou přepnete na výbušné šípy alá Rambo III, ideální na tyrannosaura.

Disrupční granáty ORO FG8: Klasické vajíčko vyhodíte stisknutím Shift + sekundární střelba, ovšem délka dohozu není zrovna největší a účinnost v otevřených prostorách taktéž neohromí.

Pistole ORO HOG 9MM: Klasická špuntovka v primárním módu, minisamopal alá Robocop v sekundáru.

Samopal ORO FP9: Vysoce účinný a i na velkou vzdálenost přesný kvér, jenž se narozdíl od pulzní pušky nepřehřívá. Sekundárem našroubujete tlumič (bohužel je tak akorát na okrasu).

Brokovnice ORO Enforcer: Rychlopalný kvér s osmimístným zásobníkem a rychlým nabíjením. Ideální na dinosaury, na dálku nepoužitelný. V sekundáru vybaven odpalovačem světlic (desetivteřinové intervaly). Světlice přitahují dinosaury. Zkuste osvítit nic netušícího vojáka...

Přilepovačka: V podstatě granátomet, až na to že vypálená munice se přilepí na cíl a až druhé stisknutí tlačítka jí odbouchne, pokud nepoužijete sekundární mód, jenž dělá bum hned při kontaktu.

Pulzní puška: Až přehnaně účinná zbraň, která bez problému nahradí celý arzenál. Munice jsou všude mraky, hravě s ní sundáte jak blízké, tak hodně vzdálené cíle, odezva je okamžitá, zásobník vystačí na pořádně dlouhou palbu bez nutnosti přebíjení, sekundární mód umožňuje vypálit až tři energetické granáty rychle za sebou a jedinou nevýhodu představuje přehřívání, jemuž však zamezíte střelbou v dávkách a sledováním indikátoru přehřátí na displeji zbraně.

Sniperka: Opakovačka s pětiranným zásobníkem a třístupňovým zoomem (2x, 5x a 10x) je sice trochu pomalejší, zato však sakramentsky účinná. Pro přepínání stupňů přiblížení musíte při zapnutém zoomu podržet Shift + střelbu.

Rotační kulomet: Kdo viděl Arnieho v akci, ví co dokáže rotačák v rukou takového brutála. V Turokově podání je to bohužel poněkud slabší, hře mnohem více svědčí přesné zbraně s minimálním rozptylem, tedy samopal a pulzní puška. Rotačák se navíc dvě vteřiny roztáčí než začne chrlit smrt, čemuž se však dá zamezit stálým držením zoomovacího tlačítka (nevýhoda v multiplayeru je to hlučné). Sekundární mód umožňuje nastražit kulomet jako věžičku.

Opékač dinosaurů: Tuto zbraň využijete víceméně v jediné misi, a sice v jeskyních zamořených přerostlými škorpióny. Primární střelba zatopí jazykem napalmového žáru, zatímco sekundár vypálí granát připomínající kobercové nálety ve Vietnamu.

Raketomet ORO Copperhead: Tohoto macíka využijete na vrtulníky a těžkou techniku, k ničemu jinému se nehodí. Při chůzi vás totiž zpomaluje a střelba do živých cílů je naprosto neúčinná. Sekundární mód aktivuje speciální zaměřovací systém a funguje takto: stiskněte Shift + střelbu pro zapnutí zaměřovače, pusťte obě tlačítka, udržte kurzor na cíli asi dvě vteřiny a jakmile začne blikat červené světélko, vypalte a schovejte se. Raketa už si cestu najde.

BOSSOVÉ
T-rex poprvé:
Premiérový střet s Mámou je otázka několika výbušných šípů, pár dávek z pulzní pušky a především prostoru pod obrovským pravěkým stromem, kam se malý človíček snadno schová před smrdutým čumákem přerostlého ještěra. Jakmile sebou máma šlehne o zem, okamžitě vytáhněte nůž a běžte jí oholit obočí, než zase vstane.

Příšera z jezera: Nejtěžší a nejblbější místo ve hře, to vám teda řeknu. Obrovská lochneska vás bude chtít sežrat a jediné co jí v tom zabrání je váš plamenomet a tři průduchy v zemi. Počkejte u díry odkud zrovna uniká plyn a až se hlava příšery napřáhne a vystartuje po vás, zaflambujte na zemský pšouk. Chce to trochu cviku a dobré načasování, ale je to jediný způsob jak obludu zneškodnit (ještě můžete házet napalmové granáty, ale musíte se strefit přímo do tlamy).

Mezi jednotlivými výpady po vás bude zrůda máchat obřím chapadlem (nadskočte) a házet balvany z hlubin (úskok do strany). Trefí-li vás dva šutry za sebou, zemřete. Teprve po třetím zranění přijde na řadu ulamování obrovských stalagmitů (nebo stalaktitů?), jimž je daleko těžší se vyhnout a chce to cvik. Po pár ranách ale monstrum definitivně padne a vy se přes jeho mrtvolu dostanete dál.

Bojový letoun, aneb Kane pilotem: Ihned po skončení animace utíkejte doprava (v ruce nůž, ať jste rychlí) a schovejte se v plechovém tunelu na vnitřní straně zatáčky, blíž k raketometné věžičce. Tu použijte hned jak Kane přestane střílet, pošlete mu jednu raketu a okamžitě se běžte zase schovat. Odpoví vám vlastní výbušnou zprávou a k tomu dávkou ostrých včeliček. Jakmile zmlkne, vypalte druhou raketu, zase se schovejte a po další salvě ho pošlete k zemi třetí a poslední raketou.

T-rex podruhé: Nejdřív vrtulník, potom Kane osobně a nakonec Tyranosaurus pro velké finále. Ihned po skončení animace se otočte doleva a utíkejte k raketové věži vedle trosek. Podle toho jak rychle to zvládnete stihnete vypálit buď jednu nebo dvě rakety, načež budete muset opět utíkat (podél zdi nalevo, přes lávu). Při úprku hoďte na bestii pár granátů a stáhněte se k velkému kontejneru, jenž vám poskytne dostatečnou ochranu před zlým ještěrem.

S ním si kolem bedny můžete hrát na honěnou a přitom ho zasypat salvou výbušných šípů, pokud je máte. tak i dalšími granáty a v neposlední řadě četnými výstřely z brokovnice, ležící u mrtvoly vedle kontejneru. Pokud by to náhodou nestačilo, v rohu se nachází přilepovačka a na druhém konci arény, dokážete-li tam doběhnout bez sežrání, pulzní puška, samopal a možná i raketomet. Minimálně na lehké a střední obtížnosti by však mělo stačit to, co najdete u prvního kontejneru. Až ještěr padne, nezapomeňte ho dorazit nožem jako posledně. Tentokrát to však bude o něco krvavější...

Jakmile porazíte poslední monstrum, přijměte naši gratulaci k dohrání Turoka.

 

Právě se děje

Další zprávy