Townsmen 4 - nejlepší strategie pro váš mobil

Martin Pavlíček, MobilHry.cz
2. 5. 2007 15:59
Setněte hlavy všem bezvěrcům a pak to zapijte vlastním pivem. Mnichům, těm je hej. Uvnitř: VIDEO
Foto: HandyGames

Pokud čtete MobilHry častěji, než se autor tohoto článku umývá (s roční periodicitou), určitě jste si stačili všimnout posunu kvality technického zpracování javových her. A to o nutný kus kupředu. Doby, kdy jste na svých cihlách hráli černobílý Tetris a vychutnávali si pocit, že ždímete výkon svých miláčků jak mokrou žínku, jsou už dávno ty tam. Něco však mají dnešní tituly s těmi prastarými Snaky a ostatními vykopávkami společného. Mobil pořád dokáží vytížit na 100 %. Jenže například u erotických her už dávno nemusíte luštit, zda se holce díváte na zadek nebo obličej, a nad lupou počítat, z kolika pixelů má složené poprsí...

Foto: HandyGames

#hodnoceni

Série budovatelských strategií Townsmen od společnosti Handy Games je právě jedním z těch případů, které se na zlepšení mobilního hraní přičinily nejvíce. Cesta jejího vývoje je lemována řadou úspěchů, což je vzhledem k tomu, že tvůrci věděli při tvorbě prvního dílu o budovatelských strategiích asi tolik co zablácený farmář o řasence Max Factor, docela pozoruhodné. Zvláště když tyto typy her nejsou na mobilní platformě zrovna rozšířené. Z fleku si krom Townsmenů vzpomeneme pouze na Age of Empire 2 a Empire Earth 2 - obě dvě však nesahají svým zpracováním a herním systémem towníkům ani po kolena. A v tom to právě je. Townsmen každým svým dílem přišel s něčím revolučním a z chyb svých bratříčků udělal výhody. Po třetím díle, kterému napohled nich nechybělo (nabízel množství budov, perfektní vyváženost surovin, propracovanou ekonomiku a samozřejmě i detailní pestrobarevnou grafiku) se zdálo, že vše skončilo. A že prasátko Poopsy už nikdy nepotkáme. Nejeden skalní fanoušek byl tedy překvapen, když vyšla úchylárna Townsmen Racing a nedlouho nato byly oznámeny práce na dalším pokračování legendární strategie. To nakonec doopravdy vzniklo a navzdory veškerému skeptickému žvatlání má rozhodně co nabídnout.

Za víru! Drancovat, plenit, zabíjet, popíjet!

Foto: Aktuálně.cz

Na první zvláštnost narazíte už v menu - pokud vás paměť neklame, určitě se zarazíte nad faktem, že je zpracováno graficky, zatímco doteď všechny nabídky her ze série Townsmen hyzdilo textové menu na bílém podkladu. Ale to není vše. Doporučujeme pokračovat nastavením ovládání, kde - narozdíl od ostatních her - nenaleznete pouze možnost "Sound: on/off", ale i podrobné nastavení mnoha herních a ovládacích parametrů. Zanedbatelná tentokrát není ani dokumentace. Autoři si snad museli vypsat ruku, jelikož popis celého příběhu, desítek herních tipů a triků a v neposlední době i surovin a budov by vydal na další díl bible. Na druhou stranu vám bude nejednou nápomocná.

Stejně jako u předchozích dílů nabízí Townsmen jak mise, tak volnou hru. Nový díl s podtitulem The Brotherhood jich obsahuje celkem 14 (a to i pro průměrné mobily) a v nekonečném režimu naleznete 6 různých map. Jedná se samozřejmě o lokace, na které narazíte i v kampani. Mapy jsou tentokrát tak velké, že si musíte neustále dávat pozor, abyste se neztratili. Vážně.

Titul je situován do temného středověku, kdy jako zapálený křesťan kolonizujete nové území, verbujete domorodce, vychováváte je na poslušné mnichy a sem tam také bojujete s nepřátelskými kláštery. Ve jménu Boha samozřejmě. Začínáte s několika mnichy, malinkou modlitebnou a silnou vírou v lepší budoucnost. Jak to dopadne, záleží jen na vás.

Na konceptu hry se dohromady nic nezměnilo, nejdůležitější je stále správně organizovat práci vašich poskoků. Starat se o to, aby byl pořád dostatek surovin, aby budovy vyráběly co nejvíc a abyste to byli vy, kdo má v zemi největší respekt. Věřte, že narozdíl od prvního či druhého dílu hry je to mnohem těžší. Vše je totiž se vším provázáno. Musíte sledovat, zda máte dostatek dřeva, jinak byste nemohli stavět nové domy a dokonce byste ani nemohli péct chleba. Pokud však produkujete surovin nadbytek, výrobna zastaví svou činnost, lidi nebudou pracovat a vy tak budete zbytečně tratit.

Demokracie? Komunismus? Townsmenismus!

Foto: Aktuálně.cz

Většina misí je založena na principu "postav dvě pekárny, kovárnu, jatka a získej určité množství surovin", což je sice značná výzva, ale pouze v prvních levelech. Jak kampaní postupujete dál a dál, přistihnete se, že většinu úkonů děláte automaticky a že ze hry až takový požitek nemáte. Naštěstí je tu oživení v podobě obchodování se surovinami či svatými spisy a také několika soubojů. Ty mohou probíhat buďto automaticky a nebo je lze přímo ovládat - vaši mniši se postaví čelem ke svým nepřátelům a jeden po druhém na sebe útočí. Občas je také potřeba odsloužit mše, díky kterým získáváte nové pracanty do svých klášterů.

Budov je opravdu spousta a chvíli trvá, než se v nich zorientujete. Oproti minulému dílu přibyla kaple, knihovna a také pivovar, ve kterém si vaříte pivo podle vlastního receptu! To je něco pro český národ pověstný láskou k zlatavému moku. Ze surovin narazíte na ty nejzákladnější v podobě dřeva, kamení či vody až po ty, které musíte sami vyrobit - papír, zbraně, zlaté nádobí aj. Jednu chybu ale musíme Townsmen 4 vytknout. Když si otevřete menu budovy, máte v něm na výběr několik možností, které jsou znázorněny ikonkami v dolní části displeje. Jenže ikonky jsou tak malé, že z nich není poznat, která je která! A navíc jsme si nevšimli, že by někde byly alespoň malým písmem napsané vysvětlivky. Až na tuto drobnost však, ať hledáme, jak hledáme, nemáme hře co vyčíst.

Vzhůru do víru kolonizace

Propracovaný herní systém jde ruku v ruce s precizní grafikou. Kamera byla trochu oddálena, tudíž se na displej vejde větší část mapy. Stejně s tím jsou menší i modely budov, které tak navzdory perfektnímu zpracování pozbyly na svém kouzlu. A navíc už z nich nejde na první pohled poznat, o jaké stavení se vlastně jedná. Při srovnání se třetím pokračováním však Townsmen 4 vypadá mnohem profesionálněji.

Důstojný nástupce oblíbené hry, to je naše resumé nad The Brotherhood. Ale stejně jako u Townsmen 3 i teď dodáváme čím dál tím více se ze hry stává hardcore záležitost hodná opravdových stratégů, tudíž nic pro nafrněné barbíny. Ale to vy přece nejste, že?

Článek vznikl v rámci spolupráce s portálem MobilHry.cz

 

Právě se děje

Další zprávy