Továrna na zázraky DARPA vyrábí robota, který chodí

Jan Kovalík
31. 5. 2011 8:45
Vynalezli internet, GPS nebo umělou krev. Tento rok odhalí robota, který se pohybuje stejně jako člověk. Řeč je o americké vojenské agentuře DARPA
Foto: Boston Dynamics

Továrna na zázraky na pět nebo Oddělení šílených vědců, tak se do povědomí lidí zapsala americká DARPA - Agentura pro výzkum pokročilých obranných systémů. Její experti dali světu internet, GPS, bezpočet robotů anebo třeba auto, které se obejde bez řidiče.

Problém jménem Sputnik

DARPA je součástí amerického ministerstva obrany, zázraky z jejich laboratoří aale proslavily i mimo armádní kruhy. A to přesto, že většina vývoje, kterému se pro americkou armádu věnuje, podléhá utajení.

Tehdy pod názvem ARPA vznikla agentura již v roce 1958. Američané, zaskočení vypuštěním sovětského Sputniku, potřebovali dohnat a předehnat technologický pokrok konkurence. S odstupem času se dá říct, že tento úkol skončil úspěchem.

Agentura s pouhými 240 zaměstnanci a rozpočtem téměř 3,5 miliardy dolarů, slouží Pentagonu jako vývojová laboratoř, která dodává technologická řešení pro libovolné potřeby vojáků. Technologií Stealth, která dokáže skrýt lodi nebo ponorky, až po syntetickou a univerzálně použitelnou krev, která má zachraňovat životy na bojišti.

Nebojte se neúspěchu

DARPA je specifická také svým organizačním uspořádáním. Malá organizace s dvoustupňovým managementem, funguje na projektově orientovaném principu. Úzce spolupracuje s univerzitami a soukromým sektorem, ze kterých těží nové talenty a know-how.

Zaměstnanci agentury jsou najímáni na čtyř až šestileté kontrakty. Rotuje i management, včetně šéfa agentury. Nejdéle sloužící ředitel agentury zastával funkci pět let, průměrně jsou to dva roky. Od roku 2009 vede agenturu poprvé žena - Regina E. Dugan. Při svém loňském vystoupení v americkém kongresu popsala své podřízené jako "národní elitní armádu technonadšenců".

Organizační schéma agentury je též unikátní. V rámci vývojářských týmů spolu kolaborují vědci z několika rozdílných oborů. Šéfové projektů najímají kreativní talenty, kterým poskytují prostor, rozpočet a kuráž nebát se selhání.

V posledních letech získala DARPA popularitu díky své spolupráci s experty na robotiku Boston Dynamics - firmou, založenou studenty prestižního MIT. Robotická stvoření z jejich kuchyně se inspirují pohybem zvířat a lidí.

Pozor, zlý pes

Asi největší ohlas sklidil jejich čtyřnohý exemplář BigDog, kterého firma představila již v roce 2007. Jedná se o čtyřnohého robota, který unese 150 kilo nákladu a ujde 20 kilometrů. Obsahuje GPS navigaci, čtyři hydraulické nohy, gyroskop a soustavu vnitřních čidel, které dohlíží na to, aby nikdy neztratil rovnováhu.

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Při pohledu na to, jak se robot hýbe přirozeně a přírodně, běhá mráz po zádech. Hlavně když si člověk představí, v jakých různých situacích by se dal takový pejsek použít. Kdyby například tito hlídači střežili státní hranici, je problém s nelegální migrací vyřešen. Cílem tohoto projektu je vytvořit robota, který se dostane všude tam, kam člověk a zvěř.

Přichází Petman

Tento rok mají experti z Boston Dynamics dokončit pro DARPA projekt s krycím jménem PETMAN. Jedná se o robota, inspirovaného lidskou konstitucí, který se pohybuje vzpřímeně, po dvou nohách. Petman by měl, co do pohybu, být zatím nejvěrnější kopií člověka na světě.

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Vojáci jej chtějí využít na testování speciálních oděvů, které mají chránit vojáky na bojišti při použití chemických zbraní. Petman by měl oblek zatížit stejně jako člověk, přičemž sestava čidel uvnitř reaguje i na vlhkost a teplotu okolí. Ano, Petman se dokáže i potit - uměle.

 

Právě se děje

Další zprávy