Telefon už můžete nabíjet i chůzí nebo jízdou na kole

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 4. 2012 15:54
Nový generátor stojí přes 3 tisíce Kč a přeměňuje pohybovou energii na kinetickou

Praha - Vybil se vám mobil nebo hudební přehrávač a nejbližší zásuvka je v nedohlednu? Problém vyřešíte, pokud se jednoduše vydáte na procházku nebo si vyrazíte zaběhat.

Američané totiž prodávají osobní generátor nPower PEG, který vytváří energii, aniž byste potřebovali nabíječku, sluneční světlo nebo vítr. Stačí trocha pohybu. Zařízení lze pořídit na portálu atnpowerpeg.com za 169,99 dolaru (zhruba 3 185 Kč).

Generátor má válcovitý tvar, váží necelého půl kilogramu a je zhruba dvakrát delší než běžný mobil. "Můžete jej umístit například do batohu, připoutat k jízdnímu kolu nebo zkrátka schovat do kapsy, pokud někam jdete, a pak zapojit do mobilu a dobít si ho," uvádí server Business Week.

Se zařízením, které převádí kinetickou energii na elektrickou, přišla společnost Tremont Electric z amerického Clevelandu poprvé v roce 2009, tehdy se však jednalo o zkušební verzi. Ta stávající je vybavená lithiovou baterií s kapacitou 2000 mAh, což je oproti pilotnímu projektu dvojnásobek.

Stávající akumulátor plně stačí na dobití iPhonu 3, u čtyřky to zvládne ze 75 procent. V případě iPod nano je třeba na minutu poslechu minuta chůze. U iPhonu obecně okolo 25 minut pohybu na minutu hovoru.


 

Právě se děje

Další zprávy