Team Fortress 2 zadarmo na Steamu

LP Fish
27. 6. 2011 16:45
Online klient Steam obohatil svou nabídku o "hry zadarmo". Minulý týden do této kategorie nasadil i velmi populární týmovou on-line hru Team Fortress 2
Foto: Valve

Steam je klient od vývojářské firmy Valve, umožňující nakupování a aktualizaci her on-line, stejně jako samotné hraní. Původně byl vyvinut jen pro potřeby firmy Valve, ovšem dnes již lze prostřednictvím Steamu koupit hry i od jiných gigantů herního průmyslu jako jsou třeba Eidos Interactive, id Software, Activision nebo Rockstar Games. K nákupu potřebujete jen kreditní kartu.

Valve patří mezi vývojářské jedničky. Masovou záležitostí se Steam stal v roce 2004, kdy byla vydána hra Half-Life 2. Ta se stala nejen hrou roku, ale podle kritiků i značné části hráčů jednou z nejlepších počítačových her vůbec. Hry se prodalo přes 12 milionů kopií.  

Výhodný pro vývojáře

Podobně úspěšný jako hry od Valve je však i Steam samotný. Stal se totiž vlajkovou lodí způsobu distribuce D2D (direct to drive). Má dnes přes 30 milionů uživatelů a ovládá 50 - 70 % trhu s hrami pro PC, prodávanými on-line. V roce 2010 překonal poprvé počet her prodaných způsobem D2D počet her prodaných v kamenných obchodech. Výhodný je totiž i pro vydavatele. Za prodej přes Steam dostávají 70% částky, kdežto v kamenných obchodech jen okolo 30%.

Profesionalizace online hraní

Kromě jednoduchého nakupování a aktualizace nabízí Steam i propracovaný anti-cheatový systém pro on-line multiplayerové hry VAC (Valve Anti-Cheat). Tím se v minulosti podílel  i na zprofesionalizování on-line hraní a hráčům nastavil takové podmínky, jaké mají například profesionální sportovci.

Na druhou stranu jeho kritici ho označují za iTunes herního průmyslu a varují před monopolizací tohoto trhu. Objevila se také cracknutá verze tzv. Pac Steam, umožňující hrát některé hry zadarmo. Jeho použití se však jeví jako dost problematické a často vede i k nemožnosti poté používat legální Steam.

Zadarmo

Skutečnou senzací v herním světě se však stala novinka tohoto měsíce, kdy se některé hry začaly nabízet prostřednictvím systému F2P (free to play). "Hraní zdarma nabídne zákazníkům Steamu nové herní žánry a herní zážitky a zároveň nabízí vývojářům a vydavatelům nové obchodní příležitosti a možnost oslovit zákazníky v oblastech , kde je tradiční balené zboží, méně populární než F2P," řekl pro server Eurogamer.net Jason Holtman z Valve.

Hraní her zdarma umožňuje jednak příjem z reklam uvnitř hry, jednak unikátní systém mikrotransakcí, které Valve vyvinuli pro svou týmovou on-line hru Team Fortress 2. Ta byla na konci minulého týdne také uvolněna jako F2P. Její vývojář Robin Walker tuto skutečnost komentoval pro server Develop-Online těmito slovy: "Věříme, že v případě her pro víc lidí obecně platí, že čím více lidí ji hraje, tím vyšší je hodnota hry pro každého jednotlivého zákazníka."

Mikrotransakce

Mikrotransakce umožňují hráčům vylepšovat si své herní prostředí či herní postavičky updaty, jako je třeba jiné oblečení. Nejdřív tato vylepšení dostávali hráči za plnění různých úkolů ve hře. Po čase však byla do vylepšování herního prostředí zatažena i herní komunita a to právě v souvislosti s on-line týmovou hrou Team Fortress 2, kde si hráči můžou vyrábět a navzájem prodávat různé herní předměty.

 

Právě se děje

Další zprávy