Tabletem za 700 Kč spouští Indie revoluci ve školách

Reuters David Slížek, Reuters
6. 10. 2011 8:35
Indie ukázala dotovaný sedmipalcový tablet, který má být brzy dostupný pro většinu školáků v zemi. Kritici ale namítají: levná zařízení věšinou vůbec nefungují.
Foto: Reuters

Jmenuje se Aakash, což v překladu znamená "nebe". Má sedmipalcový display s rozlišením 800 x 400 pixelů, 256 MB RAM, 2 GB interní paměti, běží na operačním systému Android 2.2 a především: stojí jen 1750 rupií (cca 35 dolarů, v přepočtu tedy necelých 700 Kč).

Indická vláda ve středu poprvé ukázala nový tablet, který má svou státem dotovanou cenou podpořit indické školství. "Brzy bude tento počítač za cca 35 dolarů dostupný každému školákovi. Tablety nám pomůžou zlepšit kvalitu vzdělávání," slíbil při slavnostním uvedení Aakashe indický ministr školství a telekomunikací Kapil Sibal.

"Do digitálního světa dnes mají přístup jen bohatí, chudí jsou z něj vyloučeni. Aakash toto rozdělení změní," dodal.

Kritici namítají, že plán má řadu slabin: levná zařízení často mívají méně kvalitní rezistivní displaye a wi-fi připojení, které bude Aakah využívat, není v Indii zdaleka tak rozšířené, jako v Evropě. Přístup k internetu má v současnosti asi 8 procent z 1,2 miliardy obyvatel země.

"Levné tablety mívají zásadní problém - většinou se ukáže, že jsou v praxi nepoužitelné," brzdí optimismus indických úřadů indický expert Rajat Agrawal. "Jejich obrazovka bývá málo kvalitní a jsou velmi pomalé." 

Nejlevnější tablet na světě, jak se Aakashi přezdívá, vyrábí firma DataWind, která chce za vyšší cenu uvést i jeho komerční verzi. Indická vláda přistroje kupuje za asi 50 dolarů, výslednou cenu pro studenty stát dotuje.

 

Právě se děje

Další zprávy