Švédi tweetují za svoji zemi, experiment budí nevoli

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
28. 6. 2012 19:28
Státní účet na sociální síti dostává vždy na týden libovolný občan
Švédsko dalo svůj Twitter lidem
Švédsko dalo svůj Twitter lidem | Foto: Twitter

Stockholm - Demokracie a kontroverze. Takto označují světová média nápad švédské vlády zřídit oficiální účet země na síti Twitter. Jak připomíná deník International Herald Tribune, není totiž ledajaký. Od prosince na něj mohou psát obyčejní lidé.

Zatím největší nevoli vzbudily komentáře 27leté Švédky Sonji Abrahamssonové na adresu Židů. "Proč se kolem Židů nadělá tolik povyku? Vždyť ani není poznat, jestli je někdo Žid, pokud tedy nevidíte jeho penis, ale ani tak si člověk nemůže být úplně jistý," napsala v jednom z příspěvků.

"V nacistickém Německu jim dokonce museli našívat na rukávy hvězdy. Kdyby to neudělali, nikdo by nezjistil, kdo je Žid a kdo není," doplnila v komentáři o dvě minuty později svobodná matka, která podle svých slov pochází z malého městečka v severním Švédsku, kde "všichni lidé jsou si příbuzní a kde všichni vlastní traktor".

Spát nenechala ani Freddieho Mercuryho. K fotografii, kde se zpěvák dívá na stůl s jídlem, napsala: "Tento obrázek jsem pojmenovala Hladový gay, který má AIDS."

Tyto poznámky okamžitě vyvolaly výzvy po přehodnocení projektu, který navzdory uvolněné atmosféře a občasným narážkám na sex a jiná ožehavá témata měl do té doby převážně pozitivní ohlas ve Švédsku i ve světě. "Reprezentuješ svoji zemi. Je čas na omluvu," napsal jeden ze čtenářů. Další ženu vyzval, aby se raději držela dál od klávesnice.

@Sweden

Experiment, který je možné sledovat na adrese @Sweden a který je dílem Švédského institutu a švédské vládní turistické agentury Visit Sweden, běží od prosince. "Švédsko je symbolem jistých hodnot - pokrokovosti, demokracie, kreativity. Říkali jsme si, že nejlepší způsob, jak toto dokázat, je svěřit správu účtu řadovým Švédům," prohlásil Patrick Kampmann, tvůrčí ředitel reklamní agentury Volontaire, která projekt vytvořila.

Přispěvatelé jsou nominováni uživateli Twitteru a o výběr toho konkrétního pro daný týden se postará tříčlenná komise. Kandidáti musejí být zajímaví, musejí dobře ovládat Twitter a psát anglicky.

Na účtu Švédska mohou bez cenzury zveřejňovat cokoliv, pokud je to v souladu s obecnými pravidly, která platí na sociálních sítích. Kampmann uvedl, že žádný z komentářů zatím nebyl odstraněn. Příspěvky Abrahamssonové odmítl komentovat.

"Mazání nevyhovujících příspěvků nebo blokování některých uživatelů bychom mohli vnímat jako do očí bijící cenzuru," potvrzuje Tommy Sollén z Visit Sweden s tím, že právě touto cestou svět může zjistit, jak různorodí lidé ve Švédsku žijí. Tweetujícím Švédům systém sice hlásí, aby nezapomněli, že se jedná o oficiální stránku, kterou si přečte spousta lidí. Jak ale zdůrazňují autoři projektu, jedná se pouze o "laskavou radu".

Omluva

Abrahamssonovou nicméně odpor proti jejím komentářům přiměl k omluvě. Vzhledem k tomu, že pochází ze švédského venkova, moc Židů prý nezná, a je jí líto, "pokud někoho její otázky urazily". "To nebyl můj záměr. Já jen nerozumím tomu, proč někteří lidé Židy tolik nesnáší," dodala.

List International Herald Tribune podotýká, že pokud se dá z experimentu švédské vlády na Twitteru obecně něco vyčíst, pak je to fakt, že neexistuje nic jako "typický Švéd". Jak uvádí The Wall Street Journal, zatím se ve správě účtu vystřídalo přes dvě desítky osob. Mezi nimi nechyběla lesbická řidička nákladního vozu, jeptiška, učitelé nebo novináři.

Na účtu @Sweden tak už byly k vidění fotografie z vánočního lovu na losy jednoho z přispěvatelů. Další autor ostře kritizoval ministra zahraničí Carla Bildta. A jiná žena, muslimská právnička, rovněž pověřená týdenním obhospodařováním účtu, se zamýšlela nad rozšířeností jména Muhammad mezi švédskými imigranty a zavtipkovala, že kdyby někdo zapomněl jména jejích šesti bratrů, se jménem Muhammad by se nespletl.

"Někteří z nich psali o hudbě, jiní o jídle. Sonja se více soustředila na vlastní styl humoru a kladla zvídavé otázky," komentuje Sollén. Každopádně se jí podařilo zvýšit popularitu účtu - "Švédsko" následně získalo 10 tisíc nových followerů.

Masturbující Švéd

Jack Werner, vůbec první Švéd, který dostal za úkol tweetovat na švédském národním účtu a který ihned získal tisíce sledujících, si vysloužil přezdívku "masturbující Švéd", když se při výčtu svých nejoblíbenějších volnočasových aktivit rozhodl být zcela upřímný (Jinak ho prý ale také baví "pít hodně kafe a potloukat se s přáteli").

"Chtěl jsem ukázat, že se často chovám nevyzrále a hloupě a taková je i moje země," konstatoval 23letý Werner v telefonickém rozhovoru s reportérem deníku IHT.

Švédským projektem se již inspirovaly Irsko, Nový Zéland, Mexiko a Austrálie. Nikde jinde ale zatím iniciativa nezískala záštitu vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy