Stopy obří krádeže e-mailových hesel vedou na východ

ČTK ČTK
26. 1. 2014 22:00
Více než polovina napadených účtů patřila nejspíš Němcům, v ČR se útok týká 138 adres.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Krádež přístupových dat k 16 milionům e-mailovým účtům, kterou tento týden oznámily německé úřady a která se dotkla i některých českých uživatelů internetu, mají pravděpodobně na svědomí pachatelé z východní Evropy. Ve svém aktuálním vydání to napsal německý zpravodajský magazín Der Spiegel s odvoláním na státní zastupitelství v dolnosaském Verdenu.

Více než polovina napadených účtů patřila nejspíš Němcům, v Česku se to týkalo nejméně 138 uživatelských jmen a hesel.

Státní zastupitelství narazilo podle Spiegelu na krádež dat náhodou při vyšetřování lidí v pozadí rozesílání takzvaných trojských koní vydávajících se za sdělení Spolkového kriminálního úřadu.

Vzhledem k tomu, že pachatelé patrně pocházejí ze zahraničí, mají německé úřady velmi malou šanci proti nim zasáhnout, připustilo verdenské státní zastupitelství. Údajně ale nemá informace o tom, že by odcizené údaje byly použity pro kriminální činnost.

Rozsáhlou krádež přístupových dat k milionům e-mailových kont ohlásil v úterý německý Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI). Podle něj na ni přišli vyšetřovatelé při prozkoumávání takzvaných botnetů, což jsou sítě počítačů ovládaných hackery, kteří z nich rozesílají spam nebo škodlivé programy na další počítače.

O dva dny později oznámili zástupci českého bezpečnostního týmu CSIRT.CZ, že na seznamu dotčených kont je nejméně 138 uživatelských jmen a hesel ke schránkám v Česku.

"Nyní pracujeme na distribuci potřebných informací směrem k poskytovatelům, v jejichž sítích se nacházejí e-mailové servery, na nichž jsou provozovány napadené účty," uvedl ve čtvrtek Vilém Sládek, mluvčí doménového sdružení CZ.NIC, které CSIRT provozuje.

 

Právě se děje

Další zprávy