Stop soukromé komunikaci, říká zákon učitelům v USA

LP Fish
25. 8. 2011 9:25
Nový zákon navržený republikány v Missouri reaguje na případy sexuálního obtěžování studentů učiteli. Podle kritiků je však vágní a znemožňuje potřebnou "soukromou" komunikaci.
Foto: Vera Batoszka

Zatímco v Británii zjišťují, že řada učitelů je na sociálních sítích obětí šikany a uvažují, jak tento vývoj situace zvrátit, v USA chtějí zabránit učitelům a studentům na sociálních sítích komunikovat formou soukromých zpráv.

Už na konci července podepsal guvernér státu Missouri Jay Nixon zákon, který zakazuje studentům a učitelům jakoukoli komunikaci po sociálních sítích.

Ani slovo soukromě

Zákon nespecifikuje o jaké sociální sítě má jít a jde mu o to, aby omezil "soukromou a tajnou" komunikaci mezi učiteli a žáky. Má tak lépe definovat hranice mezi učitelem a žákem. Zákon reaguje na zjištění výzkumu Associated Press, že v posledních čtyřech letech bylo ve státu Missouri propuštěno 87 učitelů, z důvodu sexuálního obtěžování.

Nový zákon zakazuje učitelům mít "exklusivní" přístup ke stávajícím i minulým studentům pokud jsou dosud nezletilí, což podle serveru Huffington Post znamená, že veškerá jejich komunikace na Facebooku či jiných sítích musí probíhat veřejně a ne prostřednictví soukromého chatu.

Podle řady učitelů však zákon znemožní učitelům komunikaci, která je pro vztah učitel-žák velmi důležitá a v mnoha případech umožňuje studentům svěřit se se svými problémy nezávislé osobě, která jim může poradit lépe než rodiče.

Učitel má být i kamarád

Učitelka angličtiny Lucinda Lawson například Huffington Post sdělila, že na základě "soukromé" komunikace se žáky zjistila v několika případě skutečnosti (užívání drog v rodině, nechtěné těhotenství), které by jí studenti při veřejné komunikaci z důvodu studu nesdělili a ona by jim pak nemohla navrhnout optimální řešení.

Republikánská senátorka Jane Cunningham však tvrdí, že učitelé, kteří nový zákon kritizují mu nerozumí. "Pokud nějaký učitel tvrdě pracuje se svým žákem v soukromí, měl by chtít aby o tom věděli jeho rodiče i zaměstnavatelé. Jediný problém je, že by chtěl něco skrývat." Podle ní učitelské asociace na návrhu zákona spolupracovaly a teď bojují proti výsledku své práce

Učitelé však ústy svého mluvčího Todda Fullera tvrdí, že Cunninghamová jejich práci překroutila, protože oni spolupracovali na specifikaci "explicitního jazyka", který by znemožnil sexuální obtěžování.

Proto také nový zákon zažalovali u soudu. V žalobě stojí: "Zákon je tak vágní a zeširoka pojatý, že učitelé neví co je dovoleno a co zakázáno a dopad zákona znemožní vykonávání Prvního dodatku o svobodném vyjadřování, sdružování.. a dalších ústavních svobod.

Podle učitelů neexistuje k missourijskému zákonu nikde na světě ani v USA precedens.


 

 

Právě se děje

Další zprávy