Startuje nová sociální síť. Má jediné téma - politiku

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 10. 2012 6:25
Hlavní cílovou skupinou Ourspace jsou mladí lidé, diskutovat ale mohou třeba i zákonodárci
Foto: Tereza Holanová

Praha - V Česku byl spuštěný nový sociální web Ourspace. Sloužit má především mladým lidem, jedinou náplní uživatelů tu jsou diskuze o politice. Síť neexistuje pouze v Česku, v současné době ji využívají i Britové, Řekové nebo Rakušané. Celý projekt zaštiťuje Evropská komise.

Výsledkem bude setkání s politiky

Proč kvůli politickým debatám vznikly další stránky, když se již lidé o uvedených tématech baví na stávajících sítích, případně třeba pod články na zpravodajských serverech? Hlavním důvodem je snaha diskutéry seskupit, říká koordinátorka projektu Jana Votavová.

"Pokud se všichni, kterým není politika lhostejná, sejdou na jednom místě, bude možné získat nějaký hromadnější výstup. To pak například poslouží jako podklad při reálných setkáních zájemců s politiky, protože budeme vědět, jakým otázkám se věnovat," říká Votavová.

První podobná reálná diskuse se odehraje 18. listopadu s pěti prezidentskými kandidáty. V současné době již existuje fórum věnované čtyřem tématům, která se nějak volby či pravomocí budoucí hlavy státu dotýkají.

K dalším tématům, která se v češtině podařilo již rozdiskutovat, patří "Arabské jaro ve srovnání se západním typem demokracie", dále "Senát - co s ním?" nebo "Zpoplatněné vzdělání". Kdo ovládá angličtinu, může se třeba zapojit do hovorů na téma "Older People's Care", "Student Protest Revival in Austria" či "Innovation and world problems".

Mladí by měli být angažovanější

Přímo v popisu webu stojí, že se jedná o síť, kde mohou uživatelé vyjadřovat myšlenky týkající se společnosti, politiky či ekonomické situace. Do výměny názorů se přitom může zapojit kdokoliv, tedy i politici.

Za hlavní cílovou skupinu nicméně Votavová označuje studenty středních a vysokých škol. Že je třeba posílit politické cítění právě u těchto lidí, jsou přesvědčeni také evropští organizátoři. Na centrální stránce Ourspace například připomínají, že v posledních volbách do Evropského parlamentu více než dvě třetiny voličů ve věku 18 až 24 let nehlasovaly.

Diskuzní okruhy na Ourspace zakládají uživatelé, ti si je pak sami moderují. Kromě toho mohou podle Votavové nechat ostatní účastníky hlasovat o různých stanoviscích, a vyvodit tak snáze nějaký závěr.

Na stránkách koordinátoři rovněž doporučují, jak mají uživatelé správně diskutovat. Například jim radí, aby nepoužívali intelektuální a komplikované pojmy, ale každodenní jazyk, nesnažili se nikoho poučovat a zbytečně se nerozepisovali (příspěvek by neměl přesáhnout 15 řádků).

Jak Votavová doplňuje, Ourspace nemá konkurovat jiným komunikačním platformám, spíše se snaží „nasát" aktivní jedince, kteří už na nich působí. Takže je třeba možné používat síť prostřednictvím facebookového účtu. Zapojit se mohou i majitelé chytrých telefonů s operačním systémem Android, pro které je k dispozici příslušná aplikace.

 

Právě se děje

Další zprávy