Srolovat obrazovku do kapsy? Do tří let to bude realita

LP Fish
13. 12. 2011 12:00
Technologie kvantových bodů do tří let umožní tisknout obrazovky na tapety a závěsy. Menší obrazovky pak půjdou nosit srolované v kapse.
Flexibilní displaye už ukázal například Samsung. Nová technologie jde ještě dál.
Flexibilní displaye už ukázal například Samsung. Nová technologie jde ještě dál. | Foto: Aktuálně.cz

Díky technologii vyvinuté týmem britských vědců se zřejmě brzo dočkáme tenkých ohebných obrazovek, které budeme nosit srolované v kapse.

Technologie kvantových bodů (Quantum Dots - QD) totiž umožňuje sestrojit obrazovku složenou z krystalů 100 000 krát tenčích než lidský vlas.

Tyto body je přitom možné vytisknout na pásy umělé hmoty nebo i tuhého papíru či textilu. Mohou tak vziknout ohebné displaye o tloušťce listu papíru, tedy mnohem štíhlejší, než umožňuje současná špičková flexibilní technologie OLED.

Tapety a závěsy

Podle Michael Edelman, šéfa britské firmy Nanoco, která za objevem stojí, se nové displaye nejprve uplatní u televizorů a malých mobilních zařízení.

"To, co nás opravdu zajímá, jsou tapety nebo závěsy vyrobené z materiálu potištěného kvantovými body. Představte si, jak si na ně při vstávání promítáte slunce vycházející nad písečnou pláží," dodal pro britský Telegraph.

Firma Nanoco sice ještě oficiálně neoznámila, s jakými výrobci bude při komerčním uvedení technologie QD spolupracovat, ale podle serveru Daily Mail se obecně předpokládá, že produkt založený na QD chystá Sony, Sharp, Samsung a LG, tedy největší asijští výrobci.

První televizory s touto technologií by mohly být v obchodech do jednoho roku. A ohebné obrazovky by mohly dorazit do tří let.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy