Špionáž? Huawei a ZTE prý ohrožují americkou bezpečnost

tl
10. 10. 2012 7:53
Telekomunukační firmy ZTE a Huawei jsou v USA obviněny ze špionáže
Foto: itp.net

Dvě největší čínské telekomunikační společnosti Huawei a ZTE údajně představují bezpečnostní riziko pro Spojené státy americké. Vyplývá to ze zprávy, kterou připravila Sněmovna reprezentantů USA. Ta zároveň americkým firmám doporučuje, aby se spolupráci s čínskými výrobci telekomunikačních zařízení vyhýbaly.

Obě firmy se podle zprávy v rámci své expanze na americký trh podílejí na průmyslové špionáži, kterou vykonávají pro čínskou vládu. ZTE i Huawei se proti tomuto nařčení samozřejmě hned ohradily, zatím se jim ale nepodařilo předložit důkazy, které by obvinění vyvrátily.

V Čechách je Huawei významným hráčem

Společnost Huawei je po firmě Ericsson druhým největším výrobcem telekomunikačních zařízení. V České republice má velmi silný podíl na telekomunikačním trhu a její infrastrukturu využívají všichni tři mobilní operátoři. Ve Spojených státech ale Huawei společně ZTE prodává především mobilní telefony a v sektoru síťových zařízení zatím příliš zastoupeny nejsou.

Obě čínské společnosti ale na americkém trhu silně rostou a zpráva Kongresu proto varuje americké firmy, aby si při nákupu telekomunikačních zařízení vybíraly jiné partnery, než jsou ZTE a Huawei.

 

Právě se děje

Další zprávy