Spásí Google vymírající jazyky? Vybudoval jim portál

Datarama
21. 6. 2012 6:09
Společnost, která se zasadila o globální rozšíření angličtiny v digitálním světě, začíná myslet i na menší etnika

Silicon Valley - Google svým dílem přispěl k tomu, že angličtina je lingua franca digitálního světa. Nově se však softwarový gigant pouští do přesně opačného kroku a s novým projektem Endangered Languages chce přispět k záchraně málo frekventovaných a vymírajících jazyků.

Nově zřízený portál by měl sloužit jednotlivcům a výzkumným týmům, aby se vzájemně podělili o výsledky své práce spočívající v dokumentování způsobu komunikace menších etnik či primitivních společností. Aktuálně se lidé dorozumívají zhruba šesti tisíci jazyky, přičemž polovina z nich je na pokraji svého konce.

Portál by měl sdružovat záznamy mluveného slova, kopie historických spisů a případně i jakousi internetovou jazykovou učebnici podpořenou sociální sítí pro danou řeč. Web zatím spravují lidé z Googlu, v nejbližší době by ale měl přejít pod zainteresované neziskové organizace a akademiky zabývající se tímto oborem.

Google se už dříve pokusil přiblížit internet menším etnikům. Minulý rok například rozšířil své podporované jazyky o řeč a písmo Čerokézů.  

 

Právě se děje

Další zprávy