Space Siege - totální anihilace lidstva

Jiří Sládek
4. 8. 2007 0:00
Po fantasy hitu Dungeon Siege přichází Chris Taylor s temnou scifi vizí...

Dungeon Siege byl svého času považován za jeden z mála titulů, který měl šanci poprat se s legendárním Diablem o titul krále akčních RPG. Tahle fantasy řežba se dočkala i svého pokračování, a další - i když tentokráte nepřímý - následovník vzniká právě teď. Chris Taylor (Total Annihilation, Supreme Commander, Dungeon Siege I a II) a jeho parta z Gas Powered Games se ovšem odklání od světa rytířů, čarodějů, elfů a kouzel; novou hru totiž koncipují jako žánrově čisté scifi se vším všudy. I když Chris se nechal slyšet, že v budoucnu by se ve svých dalších titulech rádi vrátili k tradičnímu fantasy prostředí

Lidstvo zoufale bojuje s mimozemskou civilizací Keraků a beznadějně prohrává. Zemi opouští obrovské mezigalaktické lodě s jeho zbytky, lodě, které jsou schopné kolonizovat nové světy a zajistit tak pokračování našeho rodu. Většina jich je ale zničena, a napadena je i loď Armstrong, na které shodou okolností cestuje ženista Seth Walker. Tento muž činu je ovšem pevně rozhodnutý cizáky z lodě vyhnat a zachránit celou misi A je to tady - hlavní hrdina, jednoduchá zápletka a jasný cíl.

Foto: Hratelně.cz

Space Siege herními principy navazuje na Dungeon Siege, konec konců i název svědčí o jisté příbuznosti. Stejně jako v DS tedy budete začínat svou krvavou pouť osamoceni, ale postupně se k vám přidají další hrdinové. Klasickým tankem bude mariňák Jake, roli opraváře zastane alkoholik Frank, rány dokáže nejlépe léčit kybermedik Edward a nejen krásu do vaší party přidá svůdná spojařka Gina. Kromě toho váš tým doplní i speciální robot, snad jakási náhrada za zvířátka a elementály z Dungeon Siege. Boje budou opět hodně akční, a i když autoři slibují náročné střety s potřebou taktického plánování a rozhodování, dobře víme, jak to bylo ve fantaskním předchůdci. Což ovšem nemusí být na škodu. Futuristického ražení pochopitelně budou i nepřátelé; nene, tady nepotkáte kostlivce, obry a skřety, ale různé mechanické drony a samozřejmě i samotné emzáky, rozdělené do několika kategorií a vybavené všemožnými zbraněmi.

Foto: Hratelně.cz

Ze zabitých soupeřů, ale i z různých skrýší, vypadnou všemožné předměty a zbraně; předpokládáme, že logika zde opět dostane trochu na frak a předměty sebrané z mrtvol mimozemšťanů budete moci s klidem použít, jako kdyby byly vyrobeny pro lidské válečníky. Ale to nevadí; jsme přeci v akční řežbě, ne? Kromě různých zbraní, bojových obleků či lékárniček bude důležitou součástí vašeho vybavení také celá řada kybernetických upgradů. Máte slabé plíce, nedostatečný zrak či slabé ruce? No problemo, stačí do sebe narvat nějaký ten implantátek. Zatím není zcela jasné, zda to půjde jen tak za pochodu či si budete muset dřepnout do nějaké medi-stanice nebo něčeho podobného, ale to není zas tak důležité. Zajímavější je fakt, že s intenzivnějším používáním tohoto technického svinstva napěchovaného do těla klesá vaše lidství, což by podle slov autorů mělo mít vliv třeba na reakce NPC. Možná něco na způsob techniky versus magie v postarším RPG Arcanum, uvidíme.

Každopádně hráč bude vlastně po celou dobu hraní stát před otázkou, zda obětovat svou vlastní lidskost za větší šanci v boji s nepřáteli a tudíž záchranu celého lidstva. Zkrátka takové upsaní vlastní duše kybernetickému ďáblu Vývojáři ovšem zatím neupřesnili, zda se tato vychytávka bude týkat pouze hlavního hrdiny nebo všech borců ve hře, ale podle dosavadních indicií to vypadá, že půjde jen o vylepšování Setha. Mimochodem, jeho další schopností bude také upravování a skládání věci z nalezených dílů, navíc dokáže upgradovat i svého robota. Kromě toho nebude chybět klasické RPG vylepšování vlastností a dovedností všech hrdinů v partě.

Foto: Hratelně.cz

Autoři údajně kladou obrovský důraz na příběh a sžití s hlavním hrdinou. Je pravda, že docela zajímavá je informace o postupné proměně Sethova hlasu pokud se z něj postupem času stane víc stroj než člověk, začne se jeho lidský baryton měnit v elektronický. Tato legrácka a další detaily by měly pomoci hráčům vžít se do role obětavce, který pro záchranu lidstva vyhodí svoje staré dobré původní kusy těla a nahradí je kyberimplantáty. Chudák.

Space Siege podle dostupných informací není postaven na Dungeon Siege enginu, nicméně při pohledu na screenshoty si tím nejsme tak docela jisti. Multiplayer pro čtyři hráče by měl být určen pro hardcore maníky i začátečníky, a důraz v něm bude kladen na kooperativní hraní. Nemělo by jít jen o singleplayerovou kampaň pro více hráčů, ale jednotlivé lokace budou přepracovány. Vydání titulu je naplánováno až na podzim 2008, takže je jasné, že se objeví ještě spousta nových informací. Tahle scifi rubačka by nemusela být marnou záležitostí, takže vás určitě ještě několikrát budeme informovat o novinkách. Zatím si můžete do očí nacpat upgrade pro noční vidění a jít šmírovat převlíkající se sousedku. Implantátům zdar!

 

Právě se děje

Další zprávy