Soud: Weby nemusí špehovat, zda jsou uživatelé piráti

ČTK David Slížek, ČTK
17. 2. 2012 13:00
Evropské soudy vydaly v krátké době druhý verdikt, který se staví proti preventivnímu antipirátskému prohledávání uživatelských dat.

Evropské soudy vydaly v krátké době druhý verdikt, který se staví proti preventivnímu antipirátskému prohledávání uživatelských dat.

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) rozhodl, že preventivní filtrování dat klientů ze strany poskytovatelů internetových služeb neodpovídá evropskému právu. Uvedl to server francouzského deníku Les Echos.

Tip: Kompletní verdikt v češtině si můžete přečíst zde

Zjednodušeně řečeno: provozovatel serveru podle rozsudku nesmí být nucen k tom, aby preventivně hlídal, zda jeho uživatelé publikují odkazy na autorsky chráněný obsah. Už v listopadu soud podobně rozhodl, že provideři nemusí blokovat P2P sítě.

Zakázaný dohled nad informacemi

SDEU rozhodoval o žádosti belgické organizace autorů a skladatelů Sabam, která chtěla přimět provozovatele sociální sítě Netlog, aby zajistili, že se na jejich serveru nebudou vyskytovat copyrightem chráněné materiály.

Netlog se bránil, že aby mohl žádosti Samabu vyhovět, musel by na své náklady monitorovat všechna data, která uživatelé nasdílejí. Spor skončil u bruselského soudu a poté se dostal k tomu evropskému.

"Nelze nutit provozovatele nějaké sociální sítě, aby zavedl celkové filtrování zaměřené na všechny své uživatele ve snaze předejít nedovolenému používání hudebních a audiovizuálních děl," nevyhověli Sabamu soudci SDEU.

"Celkový dohled nad informacemi je zakázan direktivou o elektronickém obchodu," zdůraznili soudci. Nutit firmu Netlog filtrovat data by podle nich znamenalo porušení její svobody podnikání a také porušení práv uživatelů.

Důkaz proti ACTA

Francouzská socialistická europoslankyně Françoise Castexová označila rozhodnutí nejvyšší justiční instance EU za důkaz, že mechanismy prosazované ve smlouvě ACTA odporují právu.

V uplynulých týdnech proti mezinárodní dohodě protestovaly v evropských městech desetitisíce jejích odpůrců a hackeři útočili na webové stránky vládních úřadů. Očekávají se další podobné protesty v Evropě i jinde ve světě.

SDEU je nejvyšší právní instancí unie a odpovídá za jednotný výklad a aplikaci evropského práva. Výroky SDEU jsou závazné a konečné, strany se proti nim nemohou odvolat. Za každou členskou zemi EU v něm působí jeden soudce.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy