Sony má nového šéfa bezpečnosti a kritizuje Microsoft

LP Fish
8. 9. 2011 9:30
Sony se snaží vrátit důvěru v bezpečnost svých online projektů a kritizuje Microsoft za tlak na vývojáře her

Sony začíná po mediální defenzivě, způsobené ostudným stavem bezpečnosti jejich on-line projektů a následným ukradením několika desítek milionů uživatelských údajů hackery, zvedat hlavu.

Od dubna, kdy k útoku došlo, klesly akcie společnosti o 45 %.

Nejdřív obrana …

Protože bezpečnost on-line služeb je u Sony v poslední době ta nejskloňovanější věc, logicky se nejdřív pokusili vrátit důvěru uživatelů a akcionářů právě do této oblasti. Jako šéfa bezpečnosti proto najali bývalého náměstka amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Philips Reitingera.

Ten měl v americké administrativě na starost právě kyberbezpečnost. V Sony, kde ho jmenovali viceprezidentem a šéfem ochrany v oddělení informatiky, by měl zajistit, že se podobná ostuda jako byl dubnový únik dat, už nikdy nebude opakovat.

Krok Sony lze však vnímat poměrně kontroverzně. V době kdy Reitinger působil v americké administrativě totiž došlo k řadě vážných hackerských útoků i na servery vlády USA i jejích bezpečnostních služeb.

Přítomnost muže spojeného v minulosti s americkou armádou také může na hactivisty působit stejně provokativně, jako politika  "nedotknutelnosti" konzole Playstation, kterou Sony praktikuje. Právě snaha pohnat před soud George Hotze, který prolomil ochranu jejich Playstation 3 byla záminkou pro organizaci dubnového útoku hackerské skupiny Anonymous.

Kromě americké administrativy pracoval nový šéf bezpečnosti Sony také pro firmu Microsoft.

… a pak útok

A právě Microsoft se stal terčem nejnovější kritiky Sony. Té se nelíbí jeho přísná pravidla pro vývojáře her. Podle nich si totiž Microsoft vyhrazuje právo nevydat práci vývojářů na své síťové platvormě XBox Live Arcade, pokud bylo dané dílo (hra) či některá předchozí díla, vydaná na platformě jiných společností.

Šéf XBox Europe Chris Lewis k tomu říká: "Pochopitelně jsme trochu zaujatí, takže se snažíme jak nejlíp umíme zajistit exklusivitu a ochranu našeho vlastního prostoru."

Sony má opačnou politiku a je velmi časté, že se pro jejich Playstation předělávají hry původně vyvinuté pro jiné konzole. Podle nich je trvání na exkluzivitě pro jednu platformu škodlivé pro malé vydavatele i pro samotné hráče. Microsoft se tak podle nich pouze snaží narušit dominanci konzole Playstation na evropském trhu.

Ačkoliv společnost Sony kritizuje politiku exkluzivity u konkurence, sama jí praktikuje. Herní hity jako série Resistance nebo Uncharted si na jiné konzoli, než od Sony hráči nezahrají.

 

Právě se děje

Další zprávy