Slídil roku 2011: ministerstvo zdravotnictví a ČSÚ

LP Fish
18. 1. 2012 20:06
Na cenu Big Brother Award byla nominována Opencard ale i Hillary Clintonová.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kdo jsou největší slídilové v našem soukromí? Takovou otázku klade každoročně nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) - organizátor českých Big Brother Awards (BBA), tedy cen Velkého Bratra - české veřejnosti.

Letošní porota rozhodla o tom, že to bylo loni ministerstvo zdravotnictví pod vedením Leoše Hegera a Český statistický úřad. První laureát byl "oceněn" za zdravotní registry, díky kterým údajně porušuje práva občanů, druhý kvůli loňskému sčítání lidu. Podle mluvčí IuRe Kateřiny Hladké není jasné, jakým způsobem bude naloženo s osobními údaji získanými při této celostátní akci.

Cenu získal také pražský dopravní podnik za přípravu systému bezpečnostních kamer či Úřad pro bezpečnost dopravy za údajné porušování práv cestujících při dopravních kontrolách.

Nominace na ceny může prostřednictvím internetu navrhnout kdokoli. Slídilové roku 2011 byli odhaleni ve středu večer v pražském divadle Archa.

Zábavná show, kterou v Arše připravili moderátoři Philipp Schenker a Jiří Zeman, byla k vidění také v přímém přenosu na internetu.

Špehování ve firmách

Čeští uživatelé letos nominovali řadu domácích firem nebo technologií.

Byl mezi nimi například program na rozpoznávání obličejů, který chce česká firma Integoo prosadit na evropský fotbalový šampionát 2012. Nominaci si zasloužila také pražská karta Opencard a její plzeňská varianta, stejně jako stránka kdejsme.cz umožňující podle příjmení najít bydliště.

Řada internetových nominací také obviňuje z neustálého šmírování větší či menší firmy, zaměstnávající desítky až stovky lidí na území České republiky.

Vzhledem k tomu že porota nemá prostředky ani čas aby nominace prověřovala, jsou tyto často až thrillerové poznatky zajímavé spíš pro investigativní novináře.

Divné chování

Z českých výroků zaujalo veřejnost například vysvětlování chování systému rozpoznávání obličejů, které pro pražské metro vyvíjí společnost Saab Czech.

Její prezident Jindřich Šprincl ho popsal následovně: "Až bude systém hotov, automaticky dispečerovi nahlásí divné chování. Dá se totiž naprogramovat, jak se standardní cestující chová."

Problematicky na část české veřejnosti také působila také argumentace psycholožky Tamary Cenkové, když obhajovala Elokátory umožňujících neomezeně sledovat pohyb "zlobivého" dítěte pomocí GSM.

Zahraniční nominace

Soudě podle internetových nominací řada Čechů chápe, že soukromí je hodnota, pro kterou si stojí za to minimálně zakřičet a ukázat.

Podle nich je zneklidňují boti zaplavující sociální sítě, irituje je například technologie Silk v prohlížeči tabletu Kindle Fire, lotyšské twitterovové očko hotelových služeb Reach.ly nebo bulvární služba JustSpotted.com.

Nominován na jednu z cen byla i příčina dnešní internetové stávky - kontroverzní americký zákon SOPA (Stop Online Piracy Act), který je v USA ve fázi schvalování.

Víme, na co myslíte

Ze zahraničních osobností si Čechy nezískal například ruský antivirový expert a šéf Kaspersky Labs Jevgenij Kasperskij - voláním po jednotných internetových zákonech a také formě jakéhosi online pasu.

Mezi nominované se zařadil také Eric Schmidt z Googlu výrokem: "Víme, kde jste. Víme, kde jste byli. Víceméně víme, na co myslíte."

Americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová se zase některé české nominující nepodařilo přesvědčit, že jí prosazovaný mezinárodní orgán, který by dozíral nad internetovým prostorem, nebude fungovat spíš jako online verze televizních Vyvolených.

Mezinárodní cena

Kromě Česka se ceny BBA udělují také třeba v Rakousku, Německu, Španělsku, Nizozemsku, Maďarsku a Austrálii. A jejich cílem je upozornit na porušování soukromí občanů ze strany komerčních firem i státních organizací. 

V Česku jsou tyto "anticeny" udělovány od roku 2005 v sedmi kategoriích - Dlouhodobé porušování lidského soukromí (pro soukromé firmy nebo státní instituce), Největší firemní slídil (pro komerční firmy), Největší úřední slídil (pro státní instituce), Nebezpečná nová technologie, Právní norma Velkého bratra, Slídil mezi národy, Výrok Velkého bratra.

Udělována je i jedna pozitivní cena - Ocenění za ochranu soukromí. Internetové nominace pak rozřadí do kategorií a finální příjemce ceny vybírá odborná porota.

Autor článku je členem odborné poroty českých Big Brother Awards.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy