Slavnostní odhalení StarCraft 2 v Korei a nejen to!

Michal Sztemon
27. 5. 2007 0:00
Další díl novinek z Progamingu, který je mimo jiné věnovaný odhalení StarCraft 2 na turnaji v Korei.
Foto: Hratelně.cz

V minulém článku týkajícím se profesionálního hraní počítačových her jste si mohli přečíst povídání s nejlepším českým progamerem Giacomem, který se rozhovořil o svých herních úspěších a situaci na české a světové herní scéně. Dnes je opět čas na pravidelný souhrn informací z domova a ze světa, mimo jiné si přečtete o elitním turnaji pro pozvané světové hráče Blizzard World Wide Invitational anebo o probíhajících českých kvalifikacích na turnaje World Cyber Games a Electronic Sports World Cup.

Foto: Hratelně.cz

World Wide Invitational aneb Blizzard se stará
Společnost Blizzard nemá smysl dlouze představovat, takže snad jen tolik, že vydala úspěšné hry Diablo 2, Warcraft III, Starcraft: Broodwar anebo World of Warcraft. Na rozdíl od jiných tvůrců her ale Blizzardi o "svou" komunitu pečují a pořádají pro hráče řadu akcí. V oblasti progamingu je nejvýznamnější World Wide Invitational, kde si osm nejlepších hráčů ve strategických hrách Warcraft III a Starcraft: Broodwar zahrálo o celkem 30 000 dolarů.

Turnaj ve hře Warcraft III byl velmi otevřený, kromě elitních Evropanů Grubbyho a ToDa si v něm zahráli čínský vítěz WCG Sky a čtveřice silných Korejců na čele s nejlépe placeným hráčem světa Moonem. Řada zápasů byla velmi vyrovnaná, nejlépe z turnaje vyšel Francouzský hráč 4K^ToD, který se stal doslova korejským katem vyřadil tři ze čtyř Korejců. Za svou snahu (a 3 vyhrané zápasy) získal finanční odměnu 10 000 dolarů.

Výsledky W3 turnaje na WWI:
1. místo: ToD (Francie) 10 000 dolarů
2. místo: FoV (Jižní Korea) 5 000 dolarů
3.-4. místo: Sky (Čína), Moon (Jižní Korea)

Protikladem mezinárodních W3 bitek byl turnaj ve hře Starcraft: Broodwar. Z osmi pozvaných hráčů byli čtyři korejští profíci a právě ti vyhráli čtvrtfinálové duely. První čtyři místa tak obsadili Korejci, až za nimi je "zbytek světa". A kdo byl nejlepší? Ve vyrovnané finálové bitvě byl lepší mladý protoss Bisu, když přehrál sAviora 2:1 na mapy.

Výsledky SC:BW turnaje na WWI:
1. místo: Bisu (Jižní Korea) - 10 000 dolarů
2. místo: sAvior (Jižní Korea) - 5 000 dolarů
3.-4. místo: Nal_rA, NaDa (oba Jižní Korea)

Ale nejen soutěžením živ je člověk, a tak Blizzard na World Wide Invitational představil i připravované pokračování strategie Starcraft. Obrázky a videa oblétly celý svět, je v nich k vidění kompletní 3D svět a nějaké 1337 vychytávky, zde si můžete přečíst, jaké změny ve vlastnostech jednotlivých ras nejspíš uvidíme. Dá se důvodně očekávat, že ani další hra od Blizzardu nebude špatná...

- zerglingové se mohou zmutovat ve valící se sebevražedné bomby
- zealoti mohou rychle zkrátit vzdálenost k cíli svou dobíjecí schopností
- protoss může vytvořit shieldwalls (štítové stěny) podle potřeby na libovolném místě
- protoss může warpovat jednotky okolo pylonů v jejich oblasti působení přímo po jejich "vyrobení"

Foto: Hratelně.cz

Zprávy z domácí scény
Česká kvalifikace na světový turnaj World Cyber Games je v plném proudu, do soutěže vstoupili už i hráči fotbalu FIFA 07 od Electronic Arts, a to v rámci mezihernového turnaje v hernách sítě PG Cyber Café. Z vyrovnaných sportovních bitev vyšli nejlépe hráči klanu nEophyte, ve finále porazil nEph.acsp svého klanového kolegu Butmena v poměru 2:0. Až na bronzové pozici pak skončil cZ.Koozy, český reprezentant, který bude naše barvy hájit na turnaji v Dánsku. Nejlepších 16 hráčů získalo WCG body, po odehrání kompletní kvalifikace si elitní osmička dle celkového bodového pořadí zajistí postup na Národní finále v Brně.

Výsledky 1. WCG kvalifikačního turnaje ve hře FIFA 07:
1. místo: nEph.acsp - 60 WCG bodů + 2000 Kč
2. místo: nEph.Butmen - 40 WCG bodů + 1500 Kč
3. místo: cZ.Koozy - 20 WCG bodů + 500 Kč

Opravdovou smršť kvalifikací pak pořadatelé WCG kvalifikací připravili na tento víkend, kdy se o bodíky nutné k postupu poperou hráči Warcraft III, Need For Speed Carbon a Command & Conquer 3. Ve všech případech platí, že část kvalifikačních turnajů se hraje na LANu v hernách PG Cyber Café a další část pak online.

Ale nejen WCG živ je hráč, na světové scéně je druhý velmi podobný turnaj se systémem kvalifikací, na kterém soupeří hráči z mnoha zemí světa Electronic Sports World Cup. Čeští hráči si mohli postup do této soutěže zajistit v letech 2003-2005 (tehdy kvalifikaci pořádali ProGamers), v loňském roce pak mohli zkusit štěstí jen v některé cizí kvalifikaci otevřené zahraničním hráčům. Letos to dlouhou dobu vypadalo, že se nenajde subjekt ochotný českou kvalifikaci pořádat, ale všechno je jinak. Ambiciózní portál United-Games se dohodl s pořadateli rakouské kvalifikace a čeští hráči tak mají šanci se do Francie na ESWC podívat. Kvalifikace bude odehrána v pěti hrách, velké česko-slovenské finále se pak uskuteční ve Vídni spolu s rakouskou ESWC kvalifikací.

Hry pro česko-slovenskou ESWC kvalifikaci 2007:
Counter-Strike 1.6
Warcraft III
TrackMania Nations ESWC
Quake 4
Pro Evolution Soccer 6

Foto: Hratelně.cz

Zprávy ze zahraniční scény
Výjimečný seriál turnajů Championship Gaming Series (CGS), za nímž stojí americká televize DirectTV a další partneři, se přibližuje skutečnému startu. Tato celosvětová akce s dotací 5 miliónů amerických dolarů (více než 100 miliónů Kč) si bere příklad z amerických profesionálních soutěží, a tak pořadatelé nejdříve určují manažery herních týmů a ti si posléze v draftu vyberou hráče. A ve kterých hrách se bude soutěžit?

Hry pro CGS 2007:
Counter-Strike: Source
FIFA 07
Project Gotham Racing 3
Dead or Alive 4

Vybraní manažeři pro Severní Ameriku:
Alex Conroy (šéf klanu JMC)
Marc Dolven (šéf klanu Pandemic)
Brian Flander (vlastník firmy na herní vybavení)
Dave Geffon (šéf klanu Team 3D)
Kat Hunter (herní novinářka)
Jason Lake (šéf klanu compLexity)

Vidíme, že organizátoři si příliš hlavu nelámali, vybrali hned čtveřici majitelů herních týmů. Šéfy týmů pak doplňuje bývalý hráč Brian Flander (nyní se věnuje profesionálnímu hernímu vybavení) a novinářka Kat Hunter. Důležitým termínem pro tuto šestici je 12. červen, kdy se v Playboy Mansion uskuteční draft hráčů do týmů.

Jeden americký pořadatel (CGS) má v plánu trumfnout veškerou konkurenci, druhý (CPL) pak bojuje o holou existenci. Už předloňské pokusy se střílečkou Painkiller v rámci CPL World Tour nebyly úplně to pravé ořechové, hráči si doslova vydupali změny v loňském roce, kde se hrál klasický Counter-Strike. Letos CPL dlouho mlžili ohledně generálního sponzora World Tour, nakonec se jím stal vydavatel her Sierra. Bohužel si však Sierra v rámci kontraktu prosadila, že se bude soupeřit v jejích hrách F.E.A.R. a World in Conflict, přičemž ani jedna hra se nemůže chlubit zrovna početnou komunitou. Na pořádný neúspěch tak bylo zaděláno, v týdnu před konáním prvního turnaje CPL v Itálii se uvažovalo o jeho zrušení, ale nakonec se hrálo. Což byla možná chyba, turnaje v singleplayer střílečce F.E.A.R. se zúčastnilo jen 7 hráčů, multiplayerový World in Conflict přilákal 4 týmy. Ceny pro nejlepší ve hře F.E.A.R. byly připraveny pro nejlepších osm hráčů, takže pokud by se k akci přimotal někdo další a chtěl si zahrát, mohl vydělat 500 dolarů

Výsledky CPL Itálie ve hře F.E.A.R.:
1. místo: Vicious (Itálie) - 8000 dolarů
2. místo: tronic (Švédsko) - 5000 dolarů
3. místo: booms (Itálie) - 3000 dolarů

Výsledky CPL Itálie ve hře World in Conflict:
1. místo: Dignitas (Velká Británie) - 9000 dolarů
2. místo: ToT.Razer (Evropa) - 6000 dolarů
3. místo: Schildkröten (Německo) - 3500 dolarů

Výroky o hraní
Začal jsem trénovat v pondělí, když mi jeden z kamarádů půjčil Xbox 360. Já si koupil hru a dohodli jsme se s boomsem na společném tréninku, což se vyplatilo já byl první a on třetí. Riccardo "Vicious" Zanocchio o svém vítězství na CPL Itálie.

Já osobně hraji na joysticku, ale TOP hráči světa hrají převážně na klávesnici nebo gamepadu. Loni na ESWC byl i hráč, který používal volant, ale to je taky poměrně rarita. Ve staré Trackmanii jsem chtěl vyzkoušet, jak by se chovalo analogové zatáčení, ale TM se na volantu prostě nedala dobře stíhat. Elitní český hráč Antonín "Toni" Bláha o preferovaném ovládání hry Trackmania Nations.

Článek vyšel ve spolupráci s Progamers.

 

Právě se děje

Další zprávy