Skype má problém. Některé zprávy dostanou i cizí lidé

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 7. 2012 10:42
Provozovatel služby o problému ví, vyřešit jej mají další aktualizace
Foto: Tereza Holanová

Lucemburk - Na síti Skype se vyskytla chyba. Jednotlivé vzkazy mohou být rozeslané i dalším náhodným uživatelům. Lidé si na problém stěžují na stránkách uživatelské podpory. Někteří dokonce vyhrožují, že kvůli podobnému narušení soukromí přestanou Skype používat a raději dají přednost MSN nebo dalším konkurenčním službám.

"Část zprávy, která mi přišla, se doručila i mému dalšímu příteli. Ten přitom s odesílatelem na Skypu vůbec není spojený," komentuje jeden z uživatelů. Doplňuje, že přeposlaný text se poslal třetímu kontaktu navíc od něj.

Před odesláním čtěte dvakrát

Americká společnost, která síť provozuje, poruchu potvrdila s tím, že se ji snaží vyřešit. Zároveň přislíbila, že v nejbližších dnech uvede aktualizaci softwaru, která by měla šíření chyby zabránit. "Vyzýváme všechny zákazníky, aby si nejnovější verzi stáhli, jakmile obdrží upozornění," stojí v tiskovém sdělení. Do té doby si lidé jednoduše mají dávat pozor, co na Skype píší, a "raději myslet dvakrát, než zakliknou odeslat".

Serveru ZDNet zástupci firmy následně sdělili, že přesně netuší, kolika uživatelů se problém dotkl. "Vzhledem k výjimečným okolnostem, za kterých k poruše došlo, ale věříme, že jich bylo skutečně málo," stojí v prohlášení.

S chybou se podle mluvčí Skypu setkali klienti, kteří používají verze Skype 5.9 a 5.10 pro Windows, Skype 5.8 pro Mac, Skype 4.0 pro Linux, Skype 1.2 ro Windows Phone, Skype 2.8 pro Android a Skype 4.0 pro iOS.

Později ve středu podnik vydal zprávu, že oprava hotfix pro Skype pro Windows (verzi 5.10.0.116) a pro Linux (verze 4.0.0.8) jsou dostupné. Na svém webu také zveřejnil link, kde ji lze stáhnout.

Rozesílání vzkazů nerelevantním adresátům není jediným zádrhelem. Kromě toho se stává, že Skype po přihlášení upozorní na novou zprávu - následně se ovšem zobrazí pouze text, který uživatel četl již v minulosti. Jindy se konverzace objevují až s několikadenním zpožděním.

 

Právě se děje

Další zprávy