Školní výuka už jedině s YouTube EDU

Adam Fiala
20. 12. 2011 2:25
YouTube nabízí školám omezení svých stránek pouze na vzdělávací obsah
Foto: Reuters

Papíru a tužce pomalu zvoní hrana. Elektronické čtečky nahrazují klasické knižní tisky a školáci v hodinách čím dál častěji nahrazují sešity notebookem. Je to jednoduchá početní operace. Se sešitem si moc zábavy neužijete, jde si do něj psát a kreslit, schová v sobě magazín a možná i smartphone. Na notebooku se lelkuje lépe. S internetovým wi-fi připojením se pak dá nudná hodina chemie strávit sledováním YouTube. S tím je, zdá se, konec.

Učitelé mění školní hodiny

YouTube je do jisté míry studnicí ztraceného času. Zásluhu na tom mají tisíce legračních videií. Ovšem s trochou dovedností se tam dá nalézt i naučný obsah. YouTube by tak mohlo snadno posloužit v rámci výuky jako multimediální pomůcka rozšiřující učební plány, ale také by šlo omezit možnosti studentů neposlouchat své profesory. Od toho je YouTube EDU.

Školní internet s omezením

Edukativní videa se mohou stát tím jediným, co studenti napojení na školní wi-fi síť uvidí. A na promítací tabuli nebude jejich pozornost poutat sloupec s nejsledovanějšími videi bez učebního obsahu. YouTube na svém serveru zpřístupnil síťová nastavení, kterými mohou školní administrátoři omezit dostupný obsah právě na část EDU. Na obsahu pak YouTube spolupracuje s významnými organizacemi jako Smithsonian a TED. Videa jsou rozdělena do kategorií podle výuky - základní a střední školy, univerzity, dále matematika, vědy, inženýrství apod.

 

Právě se děje

Další zprávy