Síla tweetu jediného dělníka: Apple přišel o miliardy

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 10. 2012 8:00
Firma ztratila přes 12 miliard dolarů. Roste přitom podezření, že zprávy o stávce byly nafouknuté
Foto: Reuters

New York - Zprávy o protestech dělníků, kteří v čínském Foxconnu vyrábějí tablety a smartphony, připravují Apple o peníze. Podle agentury Bloomberg spadly akcie firmy jen za toto pondělí o 2,21 procenta, a skupina tak tratila přes 12 miliard dolarů. Možná navíc kvůli nepravdivé informaci.

Hlavní zdroj? Anonymní pracovník

Do stávky mělo podle newyorské organizace China Labour Watch vstoupit na čtyři tisíce zaměstnanců, kteří v továrně na elektroniku s logem jablka pracují. Konkrétně se mělo jednat o zastavení výroby nejnovějšího chytrého telefonu iPhone 5. Samotný Foxconn ale jakýkoliv protest popřel. Začátkem tohoto týdne pak připustil, že se jednalo zhruba o 400 osob.

Podezřelé je například to, že na rozdíl od jiných nepokojů se na internetu masivně neobjevily fotografie, nahrávky nebo komentáře a blogy běžných lidí.

Bloomberg navíc upozorňuje, že celá zpráva China Labour Watch o údajném zastavení výroby je založená na informacích od "pracovníků". V tiskové zprávě přitom organizace cituje pouze jedinou osobu -  anonymního dělníka, který o stávce informoval na Twitteru. Respektive na jeho čínské obdobě, síti S'-na Wej-po.

Neznámý uživatel, vystupující pod jménem Jie, 5. října napsal, že se výrobní linky zastavily a zaměstnanci zodpovědní za výrobu smartphonů stávkují.

"Kvůli designovým vadám iPhonu začali mít zákazníci i manažeři mnohem přísnější požadavky na kvalitu. Pokud je ale máme plnit, tak absolutně nestíháme vyrábět to, co se po nás chce," stěžuje si muž na sociální síti s tím, že on i jeho kolegové jsou teď denně ve stresu a nemohou si odpočinout ani o dovolené.

Sám si stěžoval, média to ale prý přehnala

S děním ve Foxconnu se Jie nesvěřoval internetu poprvé. Třeba 28. září, jen několik dní před osmidenním národním svátkem, upozorňoval, že lidi z Foxconnu mohou na volno zapomenout.

"Žádná dovolená! Nekonečný tlak! Zatracené problémy s iPhonem, ze kterých jsme všichni ve stresu!," napsal na S'-na Wej-po. Foxconn ale již dříve uvedl, že během prázdnin zůstali dělníci ve fabrice dobrovolně - vydělali si totiž třikrát více než obvykle.

Samotný Jie se přitom později na čínské síti ozval, že americká média jeho komentář "nafoukla", že on sám popisoval pouze "přibližnou situaci" a že fotografie, které západní listy otiskly, neměly s aktuálním děním ve Foxconnu nic společného. Pocházely totiž podle něj z jiné stávky. Následně oznámil, že už další "tweety" psát nebude.


 

 

Právě se děje

Další zprávy