Šéfovi Megauploadu soud nepovolil kauci ani na odvolání

LP Fish
3. 2. 2012 15:25
Kim Schmitz nepůjde z vazby na kauci ani po odvolání. Klienti jeho Megauploadu, kteří chtějí zpět svá data, našli obránce v organizaci Electronic Frontier Foundation.
Anonymous se mstí za zavření Megaupload.com
Anonymous se mstí za zavření Megaupload.com | Foto: Aktuálně.cz, Anonymous

Vrchní soud v Oaklandu na Novém Zélandu, zamítl odvolání šéfa Megauploadu Kima "Dotcoma" Schmitze k propuštění z vazby na kauci. Schmitz tak zůstane ve vazbě až do 22. února, kdy proběhne slyšení o jeho vydání do USA.

Soud tak rozhodl navzdory Schmitzově prohlášení, že chce zůstat na Novém Zélandu s těhotnou manželkou a svými dětmi a nehodlá odletět do rodného Německa, kde by byl před vydáním do USA bezpečnější.

Nebezpečí odletu

Státní zástupkyně Anne Toohey k tomu řekla: "Soudce správně usoudil, že nebezpečí odletu nejde zamezit ochrannými podmínkami, včetně elektronického sledování."

Prokuratura líčí Schmitze jako extrémně nebezpečného muže, který má více pasů,  finanční zdroje, přístup k různým dopravním prostředkům a vzhledem k minulosti i rozsáhlosti současné kazy také důvod uprchnout.

Schmitz si naopak stěžuje na brutalitu police, při zatýkání v jeho vile, která je podle Reuters nejdražším domem v soukromém vlastnictví na Novém Zélandu.

"Dostal jsem pěstí do obličeje, shodili mě na zem a jeden člověk mi stál na ruce... bylo to krvavé," popisoval zásah Schmitz. Ve vazbě ho také údajně navštívil muž, který mu prý sliboval kladné vyřízení kauce, když dá prokuratuře peníze.

Nevinní uživatelé

Aktivistická organizace EFF se mezitím postavila na stranu těch uživatelů Megauploadu, kteří měli na serveru uložena svá osobní data. Pokud úřady dopustí jejich smazání, pohrozila vládě USA soudními žalobami. 

EFF v otevřeném dopisu mimo jiné píše: "V mnoha případech je tento materiál chráněn Prvním dodatkem ústavy, což vyvolává mnohé obavy. Doufáme, že náš klient i další třetí strany získají své dokumenty aniž by se museli uchylovat k právním krokům, ale pokud se tak nestane, máme v úmyslu učinit nezbytné kroky k zajištění jejich materiálů."

Megaupload totiž nemůže z obstavených účtů platit za hosting. Data jsou teď v bezpečí na nejméně dva týdny, na kterých se právníci Megauploadu s hostingovými firmami dohodli.

EFF také vládním úředníkům nabízí, že jim pomůže vypracovat postup, podle kterého by se legální data mohla vracet nevinným klientům postiženým vyšetřováním podobných kauz, jako je právě Megaupload.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy