Šéf amerického kyberprostoru rezignoval

Jan Kovalík
27. 7. 2011 16:15
Po sérii hackerských útoků složil funkci ředitel amerického CERTu

Americký kyberprostor si letos opravdu příliš klidu neužil. Od vypuknutí aféry Wikileaks se americká internetová obloha otřásá útoky hackerů i zahraničních tajných služeb. Americké tajné služby přitom nejsou schopny lapit a veřejnosti ukázat ani jednoho ze strůjců těchto útoků.

Mezi cíle hackerů ze skupin LulzSec nebo Anonymous patřily i servery CIA, FBI nebo amerického Senátu, které se jim podařilo zkompromitovat. Šéf amerického Centra kybernetické ochrany (CERT) Randy Vickers z toho tedy vyvodil důsledky.

No comment

Podle informací agentury Reuters odstoupil Vickers již v pátek. Agenturu o tom informovalo Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost emailem, který neobsahoval žádné důvody rezignace. Vickersovo odstoupení nechce ministerstvo nijak komentovat.

Mimo hordy hacktivistů na americké vládní cíle úspěšně útočili i hackeři ve službách zahraničních rozvědek. Zástupci ministerstva obrany tento měsíc potvrdili, že v březnu se zahraniční tajné službě podařilo ukrást 24 000 dokumentů od dodavatele služeb Pentagonu. Britský Guardian incident označuje za největší úspěšný kyber-útok na americké úřady.

Policii ani tajným službám se ovšem dodnes nepodařilo identifikovat a lapit ani jednoho ze strůjců závažných kyber-útoků. V USA, Velké Británii, Holandsku, Turecku a dalších zemích sice došlo k domovním prohlídkám a několika zatčením teenagerů, spojených se skupinami LulzSec a Anonymous, žádný organizátor ale v síti policie neuvízl.

Lov na puberťáky

Navíc vychází najevo, že série domovních prohlídek na území USA je založaná na seznamu IP adres, ze kterých se šířil DDoS útok na servery PayPalu, který zmrazil konta Wikileaks.

Server Wired informoval o tom, že PayPal poskytl FBI logy ze svých serverů a vyšetřovatelé teď organizují razie v domovech lidí, z jejichž IP adres plynul k PayPalu největší provoz.

Do botnetu, jehož sílu hackeři v prosinci opřeli do serverů PayPalu, se přitom dobrovolně a hromadně zapojovali podporovatelé Wikileaks po celém světě. Zapojit počítač do takové sítě je otázka několika kliknutí nebo může k tomu dojít i zcela nevědomky, pokud je počítač nakažen malwarem.

FBI tak dnes většinou klepe na dveře rodinám, jejichž náctiletí potomci vyzkoušeli dobrodružství internetového hacktivismu a čeká je za to týdenní zákaz videoher nebo výprask od rodičů. Přesvědčit veřejnost, že vláda dokáže ochránit jejich soukromí a potrestat špiony cizích mocností bude ale tímto způsobem dosti obtížné.

 

Právě se děje

Další zprávy