Šéf americké Sony nevyhoví akcionářům a neodstoupí

Jan Kovalík
29. 6. 2011 12:40
Autora prolomení ochrany Playstation 3 Geohota zaměstnal Facebook. Šéf Sony USA ho označil za zdroj problémů firmy

Firma Sony to letos namá lehké. Zemětřesení, hackerské útoky, ztracená data zákazníků, tři týdny nefunkční Playstation Network (PSN), to vše elektronickým gigantem zřetelně otřáslo. Z reakcí firmy na problémy uplynulých měsíců ale vyplývá, že si to její vedení snad ani nechce ulehčit. Naopak.

Soustavné zatloukání velikosti problému, svalování viny na jiné a odmítání odpovědnosti za škody, které zatím nejsou oficiálně vyčísleny, ale předpokládá se, že půjdou do milionů dolarů, už začíná vadit i akcionářům firmy. Vyzvali proto šéfa americké divize Howarda Stringera, aby odstoupil.

Chráníme svůj majetek...

Vietnamský veterán Stringer na to reagoval ve stejném duchu, jako na fakt, že jeho firma nedokázala ochránit soukromé údaje milionů svých zákazníků a o jejich zcizení je informovala s týdenním zpožděním. "Jsme přesvědčeni, že jsme se stali obětí útoku, protože jsme se snažili chránit náš duševní majetek, náš obsah a v tomto případě videohry," uvedl Sir Stringer.

Onou ochranou duševního vlastnictví má na mysli žalobu na hackera George "Geohot" Hotze, který počátkem roku kompletně prolomil ochranu konzole Playstation 3. Jako reakci na žalování Hozte, podnikl hackerský kolektiv Anonymous DDoS útok na servery Sony. O týden později byla kompromitována PSN a ukradena soukromá data.

...data zákazníků jsou jiná věc

Je ale nutné rozlišovat mezi DDoS útokem, který má za následek kolaps firemního webu a slouží spíše jako demonstrace hacktivistů a promyšleným průnikem do systémů Sony s cílem krást, ke kterému došlo. A od kterého se Anonymous distancovali.

Sir Stringer ve svém projevu zapomněl zmínit, že před kyber-loupeží firma v divizi PSN masivně propouštěla. Že data zákazníků nebyla dostatečně šifrována, byla uložena na neaktualizovaných Apache serverech s minimální ochranou. Není se proto čemu divit, když firma ohlásila, že nevypíše žádnou finanční odměnu za dopadení útočníků. Vířit debatu o příčinách průniku je to poslední, co by si její vedení přálo.

Šéf Stringer se také vyjádřil k hackerským útokům poslední doby, které by podle něj měly řešit národní vlády. "Je zřejmé, že kyber-terorismus je dnes globální hrozbou, která ohrožuje mnohem více firem, než Sony. Pokud mohou hackeři zaútočit na Citibank, FBI a CIA, je to negativní situace, kterou by vlády měly řešit," uvedl Stringer.

Geohot má práci

Znovu se tak pokusil zamíchat dohromady hacktivistickou střelbu od boku, kterou během posledních 50 dní demonstrovala skupna LulzSec a vykradení své firmy, kvůli špatnému zabezpečení.

George Hotz, úhlavní nepřítel japonského technologického obra, zatím v tichosti dostal pracovní nabídku od Marka Zuckerberga. Tu přijal a dnes je již zaměstnancem Facebooku. Podle neoficiálních informací se má podílet na tvorbě facebookové aplikace pro iPad.

 

Právě se děje

Další zprávy