Samsung se vrací na technologickou špičku. Ukázal Galaxy S6

Otakar Schön
1. 3. 2015 19:24
Nové telefony Galaxy S6 a Galaxy S6 edge jsou nejlépe vybavené telefony na trhu. Samsung je představil na veletrhu v Barceloně.
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 | Foto: Samsung

Barcelona - Samsung v předvečer veletrhu Mobile World Congress v Barceloně představil svůj recept, jak si udržet zákazníky. Nové telefony Galaxy S6 a Galaxy S6 edge jsou nejlépe vybavené telefony na trhu. Oba modely korejského výrobce mají extrémně vysoké rozlišení displeje, výkonný procesor vlastní výroby a podporu bezkontaktního placení i bezdrátového nabíjení

Výbava Galaxy S6 a Galaxy S6 je v podstatě identická. Oba telefony mají obrazovku s úhlopříčkou 5,1“ a rozlišením 2560x1440 bodů s technologií Super AMOLED, která přináší sytější barvy a větší kontrast než tradiční LCD obrazovky.

Samsung v nových telefonech používá technologie z vlastního vývoje. Místo procesoru Snapdragon 810 použil Samsung vlastní čipy vyráběné 14nm technologií, která umožňuje umístit více součástek na menší plochu a při zvýšení výkonu zároveň snížit spotřebu. Procesor tvoří celkem osm jader, po čtyřech s taktem 2,1 a 1,5 GHz.

Další zvýšení rychlosti přináší nový typ operační paměti a vnitřního úložiště telefonu. Samsung u nových modelů nenabídne možnost vložení paměťových karet, místo toho sází na extrémně rychlé úložiště s kapacitou 32, 64 nebo 128 GB. Samsung tak kopíruje obchodní politiku Applu, který také nabízí telefony s fixní velikostí úložiště.

Samsung vylepšil také fotoaparáty. Symbol fotoaparátu firma používala i v reklamní kampani před představením telefonu. Galaxy S6 a S6 edge mají vzadu snímač s rozlišením 16 MPx, přední kamerka má rozlišení 5 MPx. Oba snímače doplňuje objektiv s vysokou světelností f1.9 a možností rychlého spuštění dvojitým stiskem tlačítka „home“.

Tenké a lehké

Nově představené telefony nabízejí také podporu bezkontaktních plateb Samsung Pay přes NFC nebo zabezpečený magnetický přínos informací a je možné je nabíjet bezdrátově podobně jako telefony Lumia nebo konkurenční LG G3. Tradiční napájení kabelem pak umožňuje rychlé dobíjení, které má podle Samsungu nabídnout 4 hodiny provozu již po deseti minutách na nabíječce.

Galaxy S6 edge se od základní Galaxy S6 liší zaoblením displeje, který přesahuje na oba boky přístroje. Pro tento model firma vyčlenila také smaragdově zelenou barvu, oba modely pak budou k dostání v černé, bílé, modré a zlaté variantě.

Samsung u obou telefonů použil tenkou kovovou konstrukci s tloušťkou 6,8 u základního modelu a 7 mm u modelu se zahnutým displejem. Příjemná je také nízká hmotnost 138, respektive 132 gramů.

První dojmy z používání nových telefonů vám co nejdříve přineseme na Aktuálně.TV a IHNED.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy