Samsung S4 vstoupil na český trh. Vyprodán do hodiny

ČTK ČTK
27. 4. 2013 15:41
Na nový model chytrého telefonu si v Praze a Brně počkaly desítky lidí
Samsung Galaxy S4.
Samsung Galaxy S4. | Foto: Reuters

Praha - První dodávka očekávaného chytrého telefonu Samsung Galaxy S4 do Česka byla do hodiny po spuštění prodeje vyprodána.

Samsung prodej spustil ve dvou obchodech v sobotu v 10 hodin. Před prodejnami korejského výrobce v Praze a Brně čekalo dopoledne asi 50 lidí, kteří využili akční nabídky příslušenství zdarma.

Dohromady firma za sobotu prodala 130 kusů nového telefonu. Řekl to mluvčí Samsungu Jiří Janeček.

"Další dodávka telefonů je již na cestě, první kusy dorazí ještě v sobotu. Během příštího týdne by se telefon měl objevit v nabídce operátorů i u prodejců elektroniky," dodal.

Zájem o nový model je i na internetu, na srovnávači cen Heureka.cz je Samsung Galaxy S4 čtvrtý nejvyhledávanější.

Podle Heureky nabízí Samsung S4 60 internetových obchodů s dodávkou přístroje nejdříve v pondělí. Nejnižší cena je 15 599 korun, velké e-shopy model nabízejí většinou za 16 990 korun.

Nový model je tak zhruba o tisícikorunu dražší, než byl při uvedení na trh předcházející Samsung Galaxy S3. Zároveň bude stát o 300 korun více, než 16 GB varianta konkurenčního IPhonu 5.

Telefon je vybavený čtyřjádrovým procesorem 1,9 MHz, pamětí od 16 do 64 GB a 13 megapixelovým fotoaparátem. Ten dokáže například přenést detaily z vyfotografované navštívenky mezi kontakty v telefonu či rovnou číslo z vizitky zavolat, má umět překládat z deseti jazyků.

Některé funkce lze ovládat gesty i bez dotyku displeje. Při přehrávání videa je s to automaticky zařadit pauzu, pokud se divákův zrak odvrátí, a znovu je spustit, pokud se divákovy oči znovu vrátí k displeji. Proti předchůdci má S4 o půl centimetru větší úhlopříčku displeje, která narostla na 12,7 cm.

Novinka od Samsungu také nabízí aktuální informace o zdraví uživatele a jeho stavu prostřednictvím nového programu "S Health" a několika čidel.

Samsung, který je od loňska jedničkou na tuzemském mobilním trhu, uvedl na trh první telefon Galaxy v červnu 2010. Byla to jeho odpověď na ohromný úspěch iPhonu, který v roce 2007 vytvořil celý trh chytrých telefonů. Samsung od roku 2010 prodal okolo 100 milionů smartphonů Galaxy S, zatímco Apple asi 268 milionů iPhonů.

 

Právě se děje

Další zprávy