Samsung předvedl prohnuté televize i telefon a 3D foťák

tl
10. 1. 2013 19:04
Smartphony a tablety nebyly. Přesto Samsung na CES 2013 zaujal
Foto: theverge.com

Samsung sice letos na CES nepředvedl žádný nový tablet ani očekávaný smartphone Galaxy S IV, přesto jeho předváděcí akce patřily na veletrhu k těm nejsledovanějším. Mezi nejzajímavější novinky jihokorejského výrobce patřily především televize se zakřivenou obrazovkou, telefon s ohnutým displejem a nový chytrý fotoaparát.

OLED televize s dovnitř zakřivenou obrazovkou Samsung představoval s velkou slávou a tvrdil, že s takovým zařízením přichází jako první na světě. O prvenství se ale musí Samsung podělit se svým konkurentem LG, který podobné televizory na CES 2013 předvedl také. Hlavním účelem prohnutých televizí je především vtáhnout diváka co nejvíce do obrazu a zintenzivnit tak dojem ze sledování filmů či hraní her. První televize tohoto typu by měl Samsung začít prodávat zhruba od poloviny roku.

Nerozbitný displej?

Technologii ohebného OLED displeje předvedl Samsung i na prototypu neznámého smartphonu. Tento displej je sešikmený přes hranu telefonu, čímž je vytvořen pruh, který je opticky částečně oddělen od zbytku obrazovky. V této části displeje se potom mohou zobrazovat například přijaté zprávy nebo aktuální vývoj na burze, jak to ukazuje video ze serveru The Verge. Velkou výhodou tohoto typu displeje by mělo být především to, že je mnohem odolnější vůči nárazům.

Chytrý 3D fotoaparát

Neméně zajímavě působí nový fotoaparát NX 300, který se podobně jako například Galaxy Camera řadí do kategorie chytrých foťáků. NX 300 lze přes vytvořenou Wi-Fi síť spojit s mobilem, skrze který fotoaparát odesílá právě pořízené snímky do internetových alby jako je Picasa či Facebook. Telefon potom může posloužit také jako dálkový ovladač foťáku.

NX 300 má špičkový APS-C čip zvládající rozlišení až 20 megapixelů, obrazový procesor DRIMe IV a dotykový výklopný AMOLED displej s úhlopříčkou 3,31 palce. Při připojení speciálního objektivu je NX 300 schopen fotit a natáčet ve 3D.

 

Právě se děje

Další zprávy