Samsung a Apple ovládají polovinu trhu se smartphony

tl
11. 5. 2012 2:55
Applu a Samsungu stoupají zisky, zatímco ostatní výrobci smartphonů ztrácejí
Foto: PHONEARENA.COM

Samsung v prvním čtvrtletí roku 2012 vystřídal finskou Nokii na postu největšího prodejce telefonů na světě. Společně s firmou Apple momentálně ovládadá 37 procent trhu s mobilními telefony a dohromady prodávají více než polovinu všech smartphonů.

Zvyšující se dominance Samsungu a Applu poškozuje další výrobce chytrých telefonů, kteří musí bojovat o to, aby je jejich dva hlavní konkurenti nepřipravili o zisky. Společnosti, které se zaměřují výhradně na výrobu smartphonů, HTC a prodejce mobilů BlackBerry, RIM, zaznamenaly pokles prodeje i přes to, že trh s chytrými telefony se rozrostl meziročně o 42 procent. 

Konkurence přichází i z Číny

HTC, Nokia i RIM navíc čelí dalšímu tlaku ze strany rostoucích čínských firem jako ZTE nebo společnosti Huawei, která začíná expandovat na trhu s levnými modely telefonů využívajícími operační systém Android.
 
Od Samsungu i Applu se očekává, že si v budoucnu svou dominantní pozici na trhu budou schopni udržet. Korejská společnost profituje z toho, že nabízí  velkou škálu smartphonů, od levnějších typů až po špičkové modely. Naopak Apple se může spolehnout na sílu značky svého jediného telefonu, iPhonu.

Oběma společnostem navíc nahrává fakt, že podíl smartphonů na trhu s telefony se neustále zvyšuje a podle odhadů budou chytré telefony do poloviny roku 2013 tvořit polovinu všech prodaných mobilních telefonů.

--------------------------------------------------------------------------------

Mobilní telefony nejen pro náročné.

 

Právě se děje

Další zprávy