S televizí můžete mluvit, nikdo si nebude ťukat na čelo

David Slížek
11. 1. 2012 18:00
Budou televize 3D? Nebo postačí 2D a připojení k internetu? A budeme je ovládat hlasem a gesty? Budoucnost televizních přístrojů se ukazuje právě teď na veletrhu CES 2012.
Televizor LG s rozlišením "ultra definition" (4K) 3840 x 2160 a rozměrem 84 palců.
Televizor LG s rozlišením "ultra definition" (4K) 3840 x 2160 a rozměrem 84 palců. | Foto: LG

Ještě jasnější barvy, vyšší rozlišení, menší tloušťka a delší úhlopříčka, ovládání hlasem a gesty a surfování na internetu. To jsou parametry, které najdete u televizorů budoucnosti představovaných na veletrhu CES 2012 v Las Vegas.

O prvenství v závodě o nejvyspělejší technologii se tu utkali hlavně tři velcí výrobci: LG, Samsung a Sony. Každý z nich prosazuje svou technologii a každý tvrdí, že je nejlepší.

Jen čtyři milimetry tlustá

55 palcová OLED TV firmy LG
55 palcová OLED TV firmy LG | Foto: LG

LG na veletrhu představilo model 55EM9600 s úhlopříčkou 55 palců (140 cm) založený na technologii OLED (Organic Light Emitting Diode).

"Je to televize snů," rozplýval se šéf firmy Havis Kwon.

Televizor je při své velikosti jen 4 mm tlustý a váží 7,5 kg. Tady se můžete podívat na firemní video, které dobře ukazuje rozměry přístroje: http://youtu.be/6jeyaKxwFJM. Poradí si s 2D i 3D vysíláním a pyšní se kontrastním poměrem 100 000 000:1, což je podle LG až padesátkrát více než u standardních LCD televizorů. Oproti LCD má mít i širší pozorovací úhel.

Ovládání gestem a hlasem

Ovladač magic Remote k televizím LG
Ovladač magic Remote k televizím LG | Foto: LG

K novým televizím LG nabízí ovladač Magic Remote, který umí ovládat vybrané modely telvizí nejen mačkáním tlačítkem, ale také hlasovými povely nebo gesty.

U televizí vybavených připojením k internetu tak bude moct uživatel zadávat slova do vyhledávání hlasem. Ovladač také má kolečko, jaké známe z počítačových myší, pomocí kterého se dá listovat nabídkami.

Funkce "Pointing" pro změnu umožní používat ovladač jako ukazovátko - stačí namířit na určité místo na obrazovce a zobrazí se na něm kurzor. Ovladač se také umí naučit rozeznávat gesta - vypínat a zapínat televizi tak půjde třeba i jen pohybem ruky.

Ahoj, televize

55 palcová Super OLED TV Samsungu
55 palcová Super OLED TV Samsungu | Foto: Samsung

S prototypem 55 palcové televizí přijel na CES 2012 také Samsung, který svou technologii nazývá Super OLED.

Firma chce své nové televize vybavovat systémem Smart Interaction. Zabudovaná kamera v televizoru rozumí hlasovým povelům, gestům, a dovede rozpoznat obličej uživatele. Na televizi jsou dva mikrofony, které dokáží pomocí zvukových filtrů oddělit hlasové povely od okolního hluku.

Zkušenosti novinářů na CES 2012 samozřejmě zářivé vize z tiskových zpráv tak úplně nepotvrzují. Redaktor magazínu Gizmodo, který nové hlasové ovládání vyzkoušel v praxi, ho přirovnal k nepovedeném mladšímu bratru herního ovladače Kinect.

Ovládání podle něj reagovalo pomalu a příkazy byly podivné (pro vyvolání nabídky byl například nastaven hlasový povel "Ahoj, televize"). Vzhledem k tomu, že jde zatím jen o prototyp nového televizoru, budeme si na konečný verdikt ještě muset počkat.

6 milionů diod v akci

55 palcová Crystal LED TV Sony
55 palcová Crystal LED TV Sony | Foto: Sony

Pozadu nezůstává ani firma Sony, jejíž 55 palcový model je založen na technologii Crystal LED.

HD obraz o rozlišení 1920 x 1080 bodů na ní vytváří 6 milionů miniaturních diod, které zajišťují větší kontrast, lepší barvy, rychlejší odezvu a širší pozorovací úhel, než u klasických LCD obrazovek.

Oproti OLED displayům se s LED diodami lépe vytváří rozměrnější obrazovky, doufá Sony, která má s touto technologií velké plány.

Širokoúhlá televize

Širokoúhlá 21:9 TV od Vizio
Širokoúhlá 21:9 TV od Vizio | Foto: Vizio

Výše zmíněné televize se ještě nevyrábějí, ale na trh by měly přijít v průběhu roku. Většina lidí si je ale zřejmě nepořídí - odhady jejich cen totiž začínají kolem 8000 dolarů (cca 160 000 Kč).

Kromě velké trojky výrobců jsou ale na CES 2012 k vidění také další zajímavé přístroje. Americká firma Vizio například nabízí širokoúhlé televize řady CinemaWide s netradičním poměrem stran 21:9 a rozlišení 2560 x 1080 bodů.

Širokoúhlé filmy si tak můžete vychutnat na celé obrazovce v HD kvalitě, láká firma. Přijímače mají samozřejmě připojení k internetu a obsahují řadu aplikací. Vizio se pyšní tím, že na široké obrazovce můžete mít vedle sebe puštěný televizní kanál a hned vedle otevřenou webovou stránku.

Tip: Datarama o veletrhu CES 2012 v Las Vegas informuje přímo z místa! Máte pro nás tipy, na co se zaměřit? Přání, co byste chtěli vědět? Napište nám do diskuse pod článkem, na Facebook, na Twitter nebo na Google+.

 

Právě se děje

Další zprávy